A korábbi évekhez képest gyorsabban és hatékonyabban dolgozott tavaly az EU csalás elleni hivatala (OLAF) – derült ki Giovanni Kesslernek, az OLAF vezérigazgatójának csütörtökön közzétett éves jelentéséből

Eszerint 2012-ben 465 ügyet zárt le az OLAF, szemben a 2011-es 208 üggyel. A lezárt ügyekben tavaly a hivatal összesen 284 millió euró visszavételezésére tett javaslatot az EU-nak, és az illetékes uniós hatóságok ebből mindmáig 94,5 milliót tudtak sikeresen beszedni.

Egy ügy átlagos elintézési ideje 2011-ben még 29,1 hónap volt az OLAF-nál, 2012-ben már csak 22,6 hónap. Különösen a szelekció átlagos időtartama csökkent jelentősen, 6,8-ról 1,4 hónapra. Ez az ügykezelés kezdeti szakasza, amikor a hivatal azt vizsgálja meg, hogy a tudomására hozott bejelentés nyomán indokolt-e hivatalos vizsgálatot indítania.

A gyorsabb elbírálást úgy sikerült elérni, hogy közben az OLAF-hoz érkező bejelentések száma jelentősen növekedett: tavaly 1264 beérkező információt kellett elbírálni, ami 21 százalékkal volt több, mint az előző évben.

Az OLAF egyébként javaslatot dolgozott ki arra, hogy az uniós költségvetés kárára elkövetett csalások elleni hatékonyabb fellépés érdekében hozzák létre megerősített jogkörrel az Európai Ügyészi Hivatalt.