A túlságosan is nehéz iskolatáska mindennapos cipelése gerincfájdalmakhoz, súlyosabb esetben elváltozásokhoz is vezethet. Az ombudsman arra figyelmeztetett, hogy bár 2004 óta jogszabály rögzíti a táskák súlyának csökkentésére előírt intézkedéseket, a sajtó minden tanévkezdetkor a változatlan problémáról számol be.

A gyermekek egészséges környezethez való jogát vizsgáló projektje részeként Szabó Máté alapjogi biztos arra emlékeztetett, hogy a tankönyvek súlyával kapcsolatban törvény írja elő a szülők egyetértési jogát az általános iskolák első négy évfolyamában, az ötödik évfolyamtól pedig a szülők véleményezési joggal rendelkeznek. Ezzel a joggal azonban a szülők legtöbbször csak formálisan élhetnek, az iskolák a gyakorlatban nem biztosítják a lehetőséget, ami szemben áll a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelményével – mutatott rá az ombudsman.

Az ombudsman hivatalból indított vizsgálatában több iskolában is megmérette a tanulók táskáit és azt tapasztalta, hogy mindenütt jelentősen túllépik a határértéket. Az egészségügyi szakmai állásfoglalás szerint ez a határérték – amely még nem jelent kockázatot – a gyermek testtömegének legfeljebb 10 százaléka. Ezzel szemben a mérések azt mutatták ki, hogy például a másodikosok az átlagos testsúlyuk 16-18, a harmadikosok 16, a negyedikesek 15-16, az ötödikesek 14-16 százalékát voltak kénytelenek cipelni. Mi több, amikor az ötödikeseknél úszásoktatás is szerepelt az órarendben, a táska súlya megközelítette a tíz kilogrammot, ami a testsúlyuk 22-25 százalékát tette ki.

Az ombudsman az emberi erőforrások miniszteréhez fordult azzal a javaslattal, hogy a szaktárca kezdeményezze a jogszabály módosítását: a gyermekek terhelhetőségét figyelembe véve határozza meg az iskolatáska maximális tömegét és fontolja meg, hogy jogszabályban rögzíti az ergonomikus iskolatáskák megvásárlásának támogatását. Szabó Máté felkérte emberi erőforrások miniszterét, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet elnökével együttműködve dolgozza ki a tanulók egészséges terhelhetőségét tartalmazó irányelvet.

A teljes jelentés elolvasható