Lesz úgynevezett ideiglenes, illetve szükségellátás a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban – döntött pénteken az Országgyűlés, kimondva azt is: illetékmentes az a hatósági eljárás, amelynek révén a mezőgazdasági termelő mentességet kaphat az útdíjfizetés alól.

Pintér Sándor belügyminiszternek az egyes közszolgáltatások ellátásáról és az ezzel összefüggő törvénymódosításokról szóló – a parlamentnek csütörtökön benyújtott, és sürgős eljárásban megtárgyalt – törvényjavaslatát 276 képviselő szavazta meg. Négyen ellene voksoltak, 16-an pedig – szocialisták és a függetlenek soraiban ülő DK-s politikusok – tartózkodtak a határozathozatal során.

Jelenleg nincs arra az esetre szabályozás, ha egy településen a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás átmenetileg szünetel. A most elfogadott szabályozás értelmében ilyen esetben az illetékes állami szerv a szolgáltatás ideiglenes ellátására kijelöl egyet a hulladékgazdálkodási engedéllyel, illetve hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedéllyel rendelkező szolgáltatók közül. A döntés azonnal végrehajtható, a kijelölés legfeljebb 9 hónapos időtartamra szól, egyszeri, legfeljebb 3 hónapos meghosszabbíthatósággal.

Szükségellátást akkor kell alkalmazni, ha a közszolgáltatás szünetelése miatt felhalmozódott hulladék egészségügyi kockázatot hordoz magában. Ha a megyei tisztifőorvos megállapítja, hogy a kockázat mértéke elérte azt a szintet, amely különleges intézkedést igényel, a kijelölt állami szerv szervezési lépéseket tesz és gondoskodik a hulladék elszállításáról.

A törvény rögzíti, hogy illetékmentes “a mezőgazdasági termelő székhelye vagy lakóhelye és a művelése alatt álló termőföld, tanya vagy használatában lévő telephely között, termény szállítása esetén, az útdíjköteles elemi útszakaszra vonatkozó, díjmentes viszonylati jegy váltására jogosító hatósági bizonyítvány kiállítására irányuló eljárás”.

Az üzemanyag-jelölő rendszer bevezetésére előírt határidő lejártát 2014. július 1-jében határozta meg a javaslat elfogadásával a Ház.