Gépjármű átírás hamis illetékbefizetési csekk alapján - A NAV több száz esetben tett feljelentést

2013.07. 8. Jogi Fórum / MTI

Több száz gépjármű átírását hamis illetékbefizetési csekk alapján végezték el az okmányirodák - tájékoztatott közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken. Az adóhatóság feljelentést tett költségvetési csalás, illetve magánokirat-hamisítás miatt.

A NAV több esetben tapasztalta, hogy az illetékek - az átírás ellenére - nem érkeztek meg a hivatal számlájára. Ezekben az esetekben a NAV kérte, hogy a gépjármű tulajdonosa igazolja a vagyonszerzési illeték megfizetését.

Az átírást feltehetően megbízottal elvégeztető ügyfelek értetlenül álltak az eset előtt, hiszen a nevükre kiállított forgalmi engedély birtokában az illetéket megfizetettnek vélték.

Kiderült, az okmányirodákban bemutatott csekkek hamisak voltak. Az elkövetők vagy házilag nyomtatták rá a csekkre a postai feladást tanúsító adatokat, vagy egy kisebb összeg befizetése mellett utólag a valós értékre írták át, és az így hamisított csekket mutatták fel az átíráskor.

Ezért a NAV azt javasolja, hogy a gépjárművásárló maga fizesse be az illetéket, vagy legyen körültekintő a meghatalmazott kiválasztásakor, mert ha az illeték nem érkezik meg az adóhatóság számlájára, akkor a vevőt kötelezik az illeték megfizetésére, függetlenül attól, hogy az illeték összegét korábban már másik személynek átadta - olvasható a közleményben.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐJOG
ADÓZÁS
ILLETÉK
NAV