Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) intézkedéseket léptetett életbe az új dizájnerdrog-alapanyaggal összefüggésbe hozható halálesetek miatt – tudatta a rendőrség szerdán.

Az ORFK közleményében fokozott óvatosságra inti a kábítószer-fogyasztókat. Hangsúlyozták: az igazságügyi toxikológus és vegyész szakértők szerdán arról tájékoztatták a rendőrséget, hogy két újabb haláleset magyarázható a para-metil-4-metilaminorex nevű vegyülettel.

A rendőrség a korábban ismertté vált halálesetek nyomozásakor több kábítószer-terjesztőt is elfogott. Az újabb információk azonban arra utalnak, hogy a kábítószer-kereskedők továbbra is “gátlástalanul értékesítik” azt a kábítószer-szállítmányt, amelynek egyik komponense a para-metil-4-metilaminorex.

Tekintettel az újabb halálesetekre, az ORFK további, a közleményben nem részletezett intézkedéseket léptetett életbe annak érdekében, hogy a komponens piaci jelenlétét visszaszorítsa, és újabb szállítmány ne jusson be Magyarországra.

A rendőrségi közlemény szerint az elmúlt két hónapban öten haltak meg kábítószer-túladagolás miatt, egy 25 éves budapesti nő, egy 25 éves vásárosnaményi férfi, egy 18 éves székesfehérvári fiatalember, egy 28 éves csákvári férfi és egy 22 éves százhalombattai nő. Valamennyiük szervezetében kimutatható volt a para-metil-4-metilaminorex.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága július 6-án közölte, hogy tiltólistára tették a több fiatal halálát okozó dizájnerdrog alapanyagául használt vegyületet.