Minőségileg garantált szálláshelyek jogi védettségben - Nemzeti tanúsító védjegyrendszert vezettek be a kötelező minősítés helyett

2013.08.12. Jogi Fórum / MTI

Új nemzeti tanúsító védjegyrendszert alkalmaznak a szálláshelyek szolgáltatásainak minősítésére Magyarországon, miután megszűnt a szálláshelyek kötelező minősítése - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.

A közlemény szerint az NGM a szakmai szervezetekkel szoros együttműködésben 5 szálláshely típusra (falusi, kemping és üdülőház-telep, szálloda, magánszállás) működtet nemzeti tanúsító védjegyrendszert, amelyek a szolgáltatások minőségi garanciáját segítik elő.

A vendégszoba, vendégház esetében az új védjegy jelképe a korona, a falusi szálláshelyeknél pedig napraforgó. A kempingeknél a védjegy csillag vagy üdülőház-telep osztály, míg szállodák a Hotelstars elnevezésű védjegy rendszerbe tartoznak.

A vonatkozó kormányrendelet 2012. június 30-ig adott lehetőséget a korábbi minősítési rendszer szerinti besorolási kategóriák alkalmazására - emlékeztet a tájékoztatás.

Az új védjegyrendszer előnyeként említi a minisztérium, hogy az alkalmas a szálláshelyek minőségének a szakmai elvárások szerinti értékelésére, a magas minőségű szolgáltatások pozitív megkülönböztetésére, és így elősegíti hogy a fogyasztó megfelelő információk birtokában az elvárásainak megfelelő szolgáltatót válasszon. 

Az NGM arra is figyelmeztet, hogy a jogosulatlan védjegyhasználat büntetendő, ezért azok a szálláshelyek, amelyek vállalkoznak a minősítésre, jogi védettséget is élveznek.

  • kapcsolódó anyagok
VÉDJEGY
VENDÉGLÁTÓIPAR