Az áfacsalások elleni hatékonyabb küzdelem érdekében módosulnak a közösségi szabályok, ennek nyomán várhatóan bővülni fog a fordított adózás alá eső ügyletek köre Magyarországon – ismerteti a Deloitte online hírlevelében.

Az Európai Unió Tanácsa 2013. július végével az áfacsalások elleni hatékonyabb küzdelem érdekében jóváhagyta az úgynevezett gyorsreagálási mechanizmus (Quick Reaction Mechanism – QRM) bevezetését, valamint a fordított adózás fakultatív és ideiglenes kiterjesztését.

A gyorsreagálási mechanizmus lényege, hogy azok a tagállamok, amelyek súlyos visszaéléseket tapasztalnak valamely gazdasági ágazatban, az eddigi nehézkes és hosszadalmas derogációs eljárás helyett gyorsított eljárás keretében vezethessék be a fordított adózást az érintett ágazatban.

A Bizottság a tagállam kérelmét egy hónapon belül köteles elfogadni vagy elutasítani abban az esetben, ha az minden szükséges információt maradéktalanul a rendelkezésére bocsátott.

A tagállamnak az új szabályozás szerint egyidejűleg derogációs eljárást is kell kezdeményeznie, de a gyorsreagálási mechanizmus keretén belül érkező pozitív értesítés időpontjától kezdődően már bevezetheti a fordított adózást a kérelmezett tranzakciókra ideiglenesen, kilenc hónapnál nem hosszabb időszakra.

A fenti eljárás bevezetése mellett bővül továbbá azon termékek és szolgáltatások jegyzéke, amelyekre választhatóan, legalább kétéves időszakra bevezethető a fordított adózás.

Ilyen ügyletek a mobiltelefonok, integrált áramkörű eszközök, videojáték-konzolok, tábla PC-k, laptopok, gabonafélék és ipari növények – ideértve az olajos magvakat és a cukorrépát -, a nyers és félig feldolgozott fémek értékesítése, a gáz és villamos energia viszonteladó részére történő értékesítése, valamint a távközlési szolgáltatások.

A fordított adózás lehetőségével azonban a tagállamok csak akkor élhetnek, ha a csalások elleni szokásos intézkedések nem bizonyulnak hatékonynak – hívja fel a figyelmet Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere.

A fordított adózás kiterjesztésének lehetőségével, illetve a gyorsított eljárás bevezetésével ugyanis az unió hosszú távú célja nem a fordított adózás fokozatos általánossá tétele, hanem csak átmeneti megoldásul szolgálnak arra az időszakra, amíg a Bizottság nem dolgoz ki olyan hosszabb távú megoldásokat, amelyek önmagukban ellenállóbbá teszik az áfa rendszerét. Ennek megfelelően a fenti megoldások csak indokolt esetben és korlátozott ideig – 2018 végéig – használhatóak a visszaélések visszaszorítása érdekében.

A Deloitte szerint e módosítások nyomán várhatóan bővülni fog azon ügyletek köre, amelyek Magyarországon a fordított adózás alá esnek.