Két és fél évi szabadságvesztésre ítélték 750 ezer dollárnyi kampánypénz törvénytelen elköltése miatt ifjabb Jesse Jackson volt demokrata kongresszusi képviselőt, az azonos nevű tiszteletes, ismert polgárjogi harcos fiát – írták csütörtökön amerikai napilapok.

Két és fél évet kapott kampánypénzek elsikkasztásáért ifjabb Jesse Jackson

A politikus felesége, a 49 éves Sandra Stevens Jackson, aki korábban a chicagói városi elöljáróság tagja volt, egy évet kapott azért, mert az összeget a családi adóbevallásban nem számolta el. A 48 éves Jesse Jackson, akit korábban a Demokrata Párt emelkedő csillagának tekintettek, vádalkut kötött a hatóságokkal, és még februárban bűnösnek vallotta magát.

“Félrevezettem az amerikai népet, félrevezettem a képviselőházat” – ismerte el könnyek között a tárgyalóteremben Jackson.

“Hibáztam és senkit sem hibáztatok” – tette hozzá, majd azt kérte az ügyében eljáró bírót, hogy a büntetést ne Chicagóban vagy Washingtonban, hanem a rokonoktól és ismerősöktől távol, Alabamában kelljen letöltenie.

A korábban nagy ígéretnek tartott fekete politikus évekig élt kampánypénzekből. A megcsapolt alapokból egyebek között Rolex órát, szőrmekabátokat vásárolt, de költött belőle sztárok emléktárgyaira is.

A washingtoni bírósági ítélethirdetésen jelen volt idősebb Jesse Jackson, Martin Luther King egykori munkatársa is, aki 1988-ban elnökjelölt-aspiráns volt.

Az ifjabb Jackson, aki az ítélethirdetéskor bocsánatot kért a szüleitől, tavaly november 21-én mondott le a képviselőségről. A képviselőt annak ellenére is újraválasztották, hogy két vizsgálat folyt ellene. (A politikus ellen azzal a gyanúval indult a másik eljárás, hogy meg akarta vásárolni Barack Obama elnök 2008-ban megüresedett szenátusi mandátumát Rod Blagojevich volt illinois-i kormányzótól. Blagojevichet tavaly 14 év börtönre ítélték vesztegetésért.)

Jackson tavaly augusztusban váratlanul eltűnt washingtoni hivatalából. Kollégái csak hetekkel később tudták meg, hogy az akkor kilencedik mandátumát töltő képviselőt depresszióval kezelik. A politikust, noha tevőlegesen nem vett részt a kampányban, és július óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, 2012. november 6-án tizedszer is megválasztották Illinois állambeli körzetében.

A Jackson házaspár két tagja felváltva fogja letölteni börtönbüntetését, hogy a két gyerekük ne maradjon szülői felügyelet nélkül.