Egységes nyilvántartás létrehozására kérte fel a kormány az emberi erőforrások miniszterét annak érdekében, hogy nyomon követhető legyen az állampolgároknak és családoknak juttatott szociális és gyermekvédelmi ellátások összege – olvasható a kormány honlapján.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára hétfőn az előterjesztéssel kapcsolatban elmondta: a kormány célja egy egységes adatbázis létrehozása, amelyből kitűnik, hogy ki milyen rászorultságfüggő támogatásban részesült.

Az állam nagyjából 130 milliárd forint közpénzt költ évente tényleges segélyezésre, annak kiutalása jegyzői, járási hatáskör. Fülöp Attila közlése szerint ezeket a jelenleg még széttagolt adatbázisokat kívánják most egységesíteni, átláthatóvá tenni.

A nyilvántartás célja, hogy egyénre lebontva látni lehessen majd, ki milyen támogatást vett igénybe és arra mennyit pénzt fizetett ki az állam.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, a nyilvántartás a jogosultság feltételeit nem vizsgálja, egy egységes adatbázis létrehozásáról van szó.

Kifejtette továbbá, hogy a létrehozandó adatbázis kizárólag azokat az igénylőket tartalmazza majd, akik valamilyen rászorultságfüggő ellátást igényelnek. A nyilvántartásban szerepel fognak az aktívkorúak ellátásában, az időskorúak járadékában, az alanyi jogú ápolási díjban, a lakásfenntartási támogatásban, a közgyógyellátásban részesülők, továbbá azok, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kapnak.

Az adatbázist a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal fogja kezelni, a nyilvántartás és az abba való betekintés szabályozása megfelel majd az adatvédelmi szabályoknak – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Jelenleg 960 ezren részesülnek valamilyen szociális és gyermekvédelmi pénzbeli vagy természetbeni ellátásban.