Tőzsdei visszaélések - Szigorúbb büntetést szorgalmaz Kínában az értékpapír-szabályozó bizottság

2013.08.27. Jogi Fórum / MTI

A tőzsdei visszaéléseket illetően szigorúbb büntetést szorgalmaz Kínában a szabályozó bizottság, a csalások száma ugyanis jelentős mértékű emelkedést mutat.

A kínai értékpapír-szabályozó bizottság (CSRC) hétvégén nyilvánosságra hozott statisztikái szerint az év első hat hónapjában 26 esetet vizsgáltak az illetékes szervek. Ez duplája a tavalyi év adatainak, az esetek többsége ráadásul nagyszabású, több millió jüanra rúgó visszaélés.

A kínai pénzpiacok bővülésével és liberalizációjával, valamint az ország gazdasági súlyának növekedésével és a világgazdasági válság következtében továbbra is nehezen kiszámítható külföldi értékpapírpiacok népszerűtlenségével a kínai tőzsdéken kereskedők száma - ezzel együtt pedig az illegális tevékenység volumene - évről évre növekszik. A probléma megoldására a szabályozó bizottság a korábbi büntetések szigorítását, emellett a visszaélések megelőzésére használt mechanizmusok, a nyitottság és versenyszerűség fokozását szorgalmazza.

A CSRC a korábbinál agresszívabba lépne fel a piaci manipuláció, a hamis listázás és a valóságot nem tükröző információközlés ellen is - áll a listázott célok közt.

A visszaélések közt a brókerek illegális tevékenységeinek leleplezése, valamint a bennfentes kereskedelem áll a középpontban, ezek az esetek jelentik ugyanis a legnagyobb összegű csalásokat. Gondot sok esetben a jogi keretek hiánya jelent, jelenleg nincs ugyanis meghatározva, mi legális és mi illegális, a visszaélések bizonyítása pedig nehézkes, így a jogi környezet javítása is szükséges.

A tőkepiacok hatékonyabb működésére tavaly már több új szabály is született Kínában. Így például fokozták az első nyilvános kibocsátások biztonságát, elkülönítették és részletesen meghatározta a kibocsátók, a közvetítő intézmények, a jogi irodák, a könyvelőcégek és a hitelminősítők jogköreit és felelősségét, az új tőzsdén jegyzett vállalatoknak pedig a korábbinál pontosabb adatokat kell szolgáltatniuk tevékenységükről.

  • kapcsolódó anyagok
PÉNZÜGYI SZEKTOR
KÍNA