Módosul a vadkár megtérítési szabálya - Az új Ptk.-val összefüggő agrár- és környezetvédelmi részletszabályokról

2013.09. 2. Jogi Fórum / MTI

A mezei nyúl és a fácán okozta mezőgazdasági kárt jövő március közepétől nem kell megtérítenie a vadászatra jogosultnak - a szabályt az új Polgári Törvénykönyvvel (Ptk.) összefüggő agrár- és környezetvédelmi részletszabályokat felölelő törvénytervezet tartalmazza.

A kormány honlapján megjelent tervezet számos törvényt módosít, ezek körébe tartozik a vadászati törvény is.

A vadkárért való felelősség alapvető struktúrája nem változik. Így az köteles helytállni a vadkárért, aki a kárt okozó vad vadászatára jogosult, akinek a vadászterületén a károkozás történt, illetve akinek a vadászterületéről a kárt okozó vad "kiváltott".

A gímszarvas, a dámszarvas, az őz, a vaddisznó és a muflon által okozott - nem mezőgazdasági kárt - továbbra is maradéktalanul meg kell térítenie a felelősnek. A felsorolt állatok által a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban okozott károknak azonban csak az 5 százalékon felüli részét kell kifizetni, ez a szabály is változatlan.

Kivétel ebből a kárcsoportból az őz által a szőlőben, gyümölcsösben, szántóföldön, az erdősítésben és a csemetekertben okozott kár, amelynek szintén 5 százalékos a limitje. Jelenleg ebben a csoportban szerepel a mezei nyúl és a fácán okozta kár is, de ezért a két vadászható állat okozta kárért az új Ptk. jövő március 15-i hatályba lépése után nem kell helyt állnia a kártérítésre kötelezettnek.
 

  • kapcsolódó anyagok
POLGÁRI JOG
KÖRNYEZETVÉDELEM
AGRÁRIUM
KÁRTÉRÍTÉS
ÚJ PTK