Összesen 93,7 millió forint közigazgatási bírságot szabott ki az eljáró hatóság egy lakberendezési üzletláncra és egy élelmiszerláncra a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) történő adatszolgáltatással kapcsolatos jogsértések miatt – közölte a KSH.

A KSH kifejti: az egyik adatszolgáltató egyáltalán nem, a másik csupán részben tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének, és egyik sem működött együtt a KSH-val. A régóta tartó jogsértés ellenére a törvény alapján csupán az utóbbi egy évre visszamenőleg elkövetett jogszabálysértések miatt kezdeményezhetett eljárást a KSH.

Számszerűen ez még így is az egyik adatszolgáltató esetében 49, míg a másikéban 13 jogsértés megvalósulását jelentette. Mindkét esetben megszületett már a Fővárosi Kormányhivatal jogerős döntése: a határozat alapján a Magyarországon jelen lévő kiemelkedő súlyú élelmiszerláncra 67,7 millió forint, míg egy lakberendezési üzletláncra 26 millió forintos közigazgatási bírságot szabott ki az eljáró hatóság.

A KSH emlékeztet arra, hogy 2013. február elsejével változott a statisztikáról szóló törvény: a KSH az illetékes megyei, illetve fővárosi kormányhivatal előtt kezdeményezhet eljárást az adatszolgáltatókkal szemben adatközlés elmulasztása, illetve késedelmes vagy hibás adatszolgáltatás esetén.

A kormányhivatal ez alapján közigazgatási bírsággal sújthatja azt az adatszolgáltatót, amely a törvényben felsorolt esetekben nem tesz eleget adatszolgáltatási kötelezettségének. A bírság összege jelentősen megemelkedett, természetes személy esetében 200 ezer forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében 200 ezertől 2 millió forintig terjedhet. A bírság a jogszabálysértéssel érintett adatszolgáltatásonként szabható ki, egy adatszolgáltató több adatszolgáltatásának elmulasztása esetében többszörösen is.

A KSH közlése szerint a statisztikai adatszolgáltatással összefüggő jogsértések között általában inkább a késedelmes adatszolgáltatás jellemző. A statisztikai hivatalnak elsődleges célja a pontos adatok összegyűjtése, így az eddigi gyakorlatnak megfelelően késedelem esetén nem a hatósági eljárás azonnali megindítására törekszik, hanem azt megelőzően több eszközzel (sürgető levelekkel, emlékeztetőkkel) igyekszik az adatszolgáltatót az adatok megküldésére ösztönözni.

A közigazgatási eljárás kezdeményezésének lehetőségével az idén eddig a KSH kétszer élt, és ezekben az esetekben az adatszolgáltatások elmaradása kiemelt gazdasági szerepük miatt jelentősen megnehezítette a jó minőségű statisztikák összeállítását. Az eljárás során a két társaság egyike már részben pótolta az elmaradt adatszolgáltatásait, ami a jövőre nézve biztató, és igazolja a szabályok szigorítását.

A KSH statisztikái kiemelten fontosak a kormányzati döntéshozatal előkészítéséhez, illetve a kutatók, az üzleti, civil és egyéb felhasználók, valamint a nemzetközi intézmények számára, ezenkívül a KSH által előállított statisztikai adatok részét képezik Magyarország európai uniós adatszolgáltatási kötelezettségeinek is – hívja fel a figyelmet a hivatal.