Romlott az adózási morál Magyarországon: minden eddiginél több, csaknem 360 ezer adóvégrehajtás van folyamatban, és ezzel együtt az adóvégrehajtással érintett tartozás összege ez év július végén megközelítette az ezermilliárd forintot – állapította meg a feketelista.hu gazdasági adatbázis elemzésében.

Jelenleg 357 200 adóvégrehajtás van folyamatban szemben a tavalyi 342 400-zal, ami 4,3 százalékos növekedés. Az adóvégrehajtással érintett tartozás összege egy év alatt ennél is jóval nagyobb mértékben, 22,8 százalékkal 976,7 milliárd forintra emelkedett.

A feketelista.hu elemzése szerint a NAV 180 napon keresztül folyamatosan fennálló nagy összeggel tartozó (100 millió forintot meghaladó) cégek és magánszemélyek adatait tartalmazó listája egy év alatt 11,7 százalékkal, szám szerint 193 vállalkozás nevével bővült, és elérte az 1836-ot. Fél évnél régebben fennálló adótartozásuk összege 8,8 százalékkal növekedett, és jelenleg 786,9 milliárd forintra rúg. A nagy összegű, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek száma összesen 4066, ami szintén meghaladja a tavalyi 3749-et, ám tartozásuk összege ez idő alatt 213,5 milliárd forintról 189,8 milliárd forintra csökkent.

A behajtás nehézségeit bizonyítja a portál szerint, hogy idén július végéig a NAV adóbehajtásból származó bevételei csak 3,7 százalékkal nőttek, összegszerűen 227,7 milliárd forintot tettek ki. A költségvetési törvény erre az évre adó- és járuléknemekből összesen 10 ezer 901 milliárd forint bevételt irányoz elő, azaz 369 milliárd forinttal többet a tavalyinál. Az adóhivatal tájékoztatása szerint “2013 első félévében a bevételek a várakozásoknak és az egyes adónemek szezonális jellemzőinek megfelelően 5016,4 milliárd forint összegben teljesültek”.

Az idén július végéig 7 százalékkal több adó-végrehajtási eljárást indítottak, mint tavaly, 21 százalékkal nagyobb összegű adótartozás behajtására. Az inkasszós bevételek 6 százalékkal, a jövedelemletiltásokra befolyt összegek 10,3 százalékkal növekedtek. Az árverések bevételei viszont 4,4 százalékkal elmaradtak a megelőző évitől. A behajtást és az adó-végrehajtási eljárást – ami az adóhatóság szerint egyre nehezebb és időigényesebb – az elévülési időn belül bármikor és akár többször is megkísérelheti a hatóság – írták az elemzésben.

A behajthatatlan adótartozások esetében az adóhatóság haladéktalanul intézkedik az érintett cég adószámának felfüggesztéséről, felszámolási eljárást, illetve cégtörlési eljárást kezdeményez az illetékes bíróságnál. A NAV tájékoztatása szerint ezekben az ügyekben kiemelt feladat a törvényességi felügyeleti, illetve az ismeretlen székhelyű cég megszüntetése iránti eljárás mielőbbi megindítása. Az adóhatóság a behajtásra reménytelen követelések egyre jelentősebb hányadát, az úgynevezett engedményezési megállapodás alapján, átadja a Magyar Követeléskezelő (MKK) Zrt.-nek. Jelenleg 13 700 felszámolás alatt álló cég megközelítően 200 milliárd forintnyi tartozását próbálják ezen a módon behajtani. Adószakértők szerint azonban ennek az összegnek néhány százalékos elérésére is alig van esély.