Média és hírközlés a törvények tiszteletének szellemében - A jogállami értékek mentén kíván dolgozni az NMHH új elnöke

2013.09. 6. Jogi Fórum / MTI

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) alapító elnöke által felépített struktúra és értékek mentén kívánja munkáját végezni a hatóság új elnöke. Karas Monika erről bemutatkozó sajtótájékoztatóján beszélt Budapesten.

Karas Monika az értékek közül kiemelte a jogállamiságot, mint mondta: a törvények tiszteletének szellemében végzi munkáját a hatóság.

Fontosnak nevezte annak biztosítását, hogy a magyar médiapiac és a hírközlési ágazat a leghatékonyabban szolgálja a közösség érdekeit. Hangsúlyozta: feladatának tartja a versenyképesség javítását, és azt, hogy az általa felügyelt ágazatok a gazdasági fejlődést szolgálják.

A társadalmi esélyegyenlőségnek a kulturális és infokommunikációs javakhoz való egyenlő hozzáférés biztosításában is meg kell jelennie - mondta Karas Monika.

Az új elnök a folyamatban lévő ügyekről szólva azt mondta, hogy napokon belül aláírja azokat a rendeleteket, amelyek elősegítik a mobilfrekvenciák hatékony hasznosítását.

Karas Monika hangsúlyozta: a már elkészült rendeletektől a mobilpiaci verseny erősítését és versenyképes árakat vár.

A szabályozásnak biztosítania kell az előfizetők minél jobb kiszolgálását és új piaci szereplők megjelenését - jelentette ki. Az elnök az ennek részleteire irányuló kérdésre válaszul külön sajtótájékoztatót ígért Mátrai Gábor hírközlésért felelős elnökhelyettes részvételével.

Közölte azt is, hogy a hatóság a továbbiakban is mindent megtesz a kiskorúak védelme érdekében.

A felnövekvő generációk tudatos médiahasználatra neveléséről is kiemelten szólt, és közölte: október végéig megnyílik a H95 – Bűvösvölgy nevet viselő médiaértés-központ.

A médiahatóság további partnerségi kapcsolatot kialakítására is törekszik az egyetemekkel, a pécsi és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel közösen kialakított médialabor után a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen is előkészületben van egy hasonló műhely – mondta az NMHH elnöke.

Szólt a világhálón fellelhető jogellenes tartalmak kiszűrését célzó Internet Hotline szolgáltatásról is, amelyre már több ezer bejelentés érkezett és számos fiatalnak segített, például a képmásuk jogosulatlan felhasználásakor. Mint mondta: kétgyermekes családanyaként számára különösen fontos, hogy a fiatalok biztonságosan internetezhessenek.

Karas Monika fontosnak nevezte a partnerségi kapcsolatok bővítését az európai uniós társhatóságokkal, a szakmai szervezetekkel, valamint mindazokkal, akik együttműködnek az NMHH-val a digitális gazdaság fejlesztésében.

Az augusztus 19-én hivatalba lépett elnök az országos digitális átállási programot is nagy jelentőségűnek nevezte, amelynek keretében "Európában a leggördülékenyebb átállást sikerült megvalósítani".

Felhívta a figyelmet arra, hogy a hatóság csaknem félmillió rászoruló háztartást keresett fel, hogy felajánlja segítségét, és mintegy százezer családhoz térítésmentesen már be is szerelték a digitális vételt biztosító berendezéseket. Hozzáfűzte: az ezzel kapcsolatos munka nem ért véget, az átállás második ütemében érintettetek még kérhetnek támogatást, és továbbra is számíthatnak az NMHH segítségére.

Karas Monika újságírói kérdésre azt mondta: jogalkalmazóként megfelelőnek tartja a médiatörvényt, annak módosítása pedig nem a hatóság, hanem a jogalkotók feladata. Hozzáfűzte, hogy azon szilárd alapok mentén fogja munkáját végezni a jogállami keretek között, amelyeken Szalai Annamária alapító elnök elindult.

A Klubrádió frekvenciajogosultságával kapcsolatos bírósági döntésekről szólva azt mondta: a rádió jelenleg is szól, és mindent meg fog tenni a hatóság annak érdekében, hogy a rádió körüli vitás kérdések jogállami megoldást nyerjenek.

Karas Monika augusztus 19. óta áll az NMHH élén. A miniszterelnök javaslatára Áder János köztársasági elnök kilenc évre nevezte ki. A hatóság a korábbi elnök, Szalai Annamária április 12-ei halála óta működött elnök nélkül.

A médiatörvény értelmében a hatóság és annak médiatanácsa élén ugyanaz a személy elnököl, ehhez azonban az szükséges, hogy az Országgyűlés a köztársasági elnök által kinevezett NMHH-elnököt kétharmados támogatással megerősítse a médiatanács élén. Erről várhatóan hétfőn szavaz a Ház.

Karas Monika 1985-ben szerezte jogi diplomáját az ELTE jogi karán, ügyvédi esküt 1994-ben tett. A Lapkiadó Vállalatnál dolgozott 1985 és 1992 között jogtanácsosként, majd a Hírlapkiadó Vállalat osztályvezetője és vezérigazgató-helyettese volt. 1992 és 1994 között az Esti Hírlap Kiadói Kft., 1993 és 2002 között a Magyar Fórum Kiadói Kft. jogi képviselője volt. A Nemzet Lap- és Könyvkiadónál 2000 óta, a Hír TV Műsorszolgáltató és Hirdetésszervező Zrt.-nél, valamint a Lánchíd Rádió Kft.-nél 2007 óta jogi képviselő.

Karas Monika 1999-től három évig az Országos Rádió- és Televízió Testület Panaszbizottságának elnöke volt, 2000 és 2005 között tagja volt a Szerzői Jogi Szakértő Testületnek, 2002 és 2003 között a Budapesti Ügyvédi Kamara fegyelmi bizottságának.

  • kapcsolódó anyagok
MÉDIAJOG
NMHH