A muzeális intézményekben őrzött műtárgyak költöztetésének szabályait egyszerűsítené az L. Simon László és Gyimesi Endre (Fidesz) által a múzeumi törvényhez beterjesztett módosító javaslat.

“Már jó ideje beszélünk arról, hogy a vidéki múzeumokat, kiállítóhelyeket kell erősíteni azokkal a gyűjteményi elemekkel, amelyek adott esetben tőlük származnak, onnan kerültek el más intézmények központi raktáraiba, ahol nincsenek kiállítva” – beszélt a módosító indítvány beterjesztésének okairól L. Simon László.

Az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke hozzátette: a budapesti múzeumok tele vannak olyan műtárgyakkal, amelyeket valamikor átszállítottak a fővárosba, de az állandó kiállításokba nem kerültek be, csak alkalmanként kerülnek elő, időszaki tárlatokhoz.

“Ha ezek a tárgyak az eredeti gyűjtési helyükre térnének vissza, az ottani állandó kiállításokban helyet tudnának kapni. Itt nemcsak klasszikus értelemben vett múzeumokról van szó: ezzel a fertődi vagy más állami tulajdonban lévő kastélyok berendezéséhez is nagy mértékben hozzá lehetne járulni. A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély berendezésekor például egy nagy budapesti múzeumban találtak meg egy olyan festményt, amelyet valamikor onnan szállítottak el” – érvelt.

A módosító javaslat szerint ezért a kultúráért felelős miniszter – a nemzeti kulturális érdekre figyelemmel és a széleskörű hozzáférés céljait szem előtt tartva – határozott időre kijelölheti a muzeális intézmény alapleltárában szereplő, állami tulajdonban lévő kulturális javak őrzési vagy bemutatási helyét.

Sok kérdésben természetesen a miniszter hozza meg már most is a formális öntést, de ezt nyilvánvalóan szakmai javaslatok alapján teszi – hangsúlyozta a beterjesztő.

L. Simon László és Gyimesi Endre indítványa könnyít a múzeumok, országos vagy megyei könyvtárak, valamint közművelődési intézmények vezetői kinevezésének feltételein is: amennyiben a pályázónak nem lenne meg az előírt képesítése, azt a kinevezést követő két éven belül megszerezheti.

L. Simon László szerint a módosításra a szakemberek kis száma miatt van szükség. “Hihetetlen kevés olyan személy van az országban, aki egyszerre megfelel mindazoknak az elvárásoknak, amelyeket joggal támaszt egyrészt a szakmai, másfelől a fenntartói oldal, aki egy személyben kiváló tudós és képes egy intézményt vezetni” – fogalmazott a szakpolitikus.