Elkezdődött kedden a hágai Nemzetközi Büntető Bíróságon (ICC) William Ruto kenyai alelnök pere. Ruto a vád szerint részt vett a 2008-as választásokat követő erőszakhullám kitervelésében és végrehajtásában.

Kenya a voksolást követően a polgárháború szélére sodródott, az állítólagos tömeges választási csalások miatt kitört erőszakban több mint 1100-an haltak meg és több mint 600 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat.

A történteket az ICC emberiesség elleni bűnnek tekinti. Az események miatt a kenyai államfő ellen is vádat emeltek, Uhuru Kenyatta novemberben áll a hágai bírák elé. William Ruto idézés alapján, önként jelent meg a törvényszék előtt.

Az ellene felhozott vádakban Ruto ártatlannak vallotta magát.

Fatou Bensouda, az ICC főügyésze a tárgyalás kezdetekor azt emelte ki, hogy a vádlott és társai által elkövetett brutalitás nem volt sem spontán, sem véletlenszerű, az atrocitásokat tervszerűen, szisztematikusan hajtották végre.

“Az erőszakhullám tervét alaposan kidolgozták és pontosan hajtották végre. Ruto végső célja az volt, hogy megszerezze a politikai hatalmat, ha ez a szavazás révén nem sikerül” – érvelt a gambiai ügyésznő.

Elemzők azért tartják kiemelten fontosnak az ügyet, mert úgy ítélik meg, hogy ezen múlhat az ICC hitele, valamint az, hogy történik-e felelősségre vonás a 2008-as erőszakhullám miatt. Jogvédők szerint Kenyában mindössze hat ember ellen indult eljárás, és az erőszak kitervelésében és megszervezésében egyikük sem vett részt. Az ICC szintén hat, magas rangú kenyai ellen emelt vádat a tömeggyilkosság megszervezése miatt, ebből három jutott el a tárgyalásig. Az ICC megítélésének pedig azért árthat sokat az ügy, mert a bíróság a bírálatok kereszttüzébe került, amiért 11 éves fennállása alatt mindössze egyetlen ítéletet hozott, és kizárólag afrikai ügyekkel foglalkozott. Az Afrikai Unió egyenesen fajüldözéssel vádolta meg a hágai testületet, holott a főügyész is afrikai, és a kontinens több országa is maga kért segítséget az ICC-től.

Fatou Bensouda szerint a megvádolt három magas rangú kenyai, így William Ruto ügyében is fennáll a tanúk megfélemlítésének veszélye. Ruto egyik vádlott-társa ellen azt követően kellett ejteni a vádakat, hogy az egyik tanú februárban visszavonta vallomását. Az ügyész szerint a tanúk megfélemlítése folyamatos, az elkövetők pedig mindent megtesznek, hogy kilétükre ne derüljön fény.

A kenyai parlament a napokban olyan határozatot hozott, miszerint az afrikai ország kilép az ICC-ből, ám a Financial Times szerint ennek semmilyen jogi hatása nem lesz, Kenya ugyanis a parlamenti határozat dacára nem fog kilépni. Nairobi kormányforrásokat idézve a brit napilap azt írja, hogy a kenyai parlament ugyan kinyilvánította véleményét, de a hivatalos álláspont ennek dacára az, hogy együttműködnek az ICC-vel, Kenya nem is ad be hivatalosan kilépési nyilatkozatot. A lap diplomáciai forrásai szerint Nairobi tudja, hogy a kilépésért nagy árat kellene fizetnie, még Afrikán belül is elszigetelődne.