Több mint 500 millió eurós kártérítésre ítélték Berlusconit - Az olasz semmítőszék ítélete jogerős

2013.09.18. Jogi Fórum / MTI

Az olasz semmítőszék kedden jogerős ítéletében kimondta, hogy a Silvio Berlusconi vezette Fininvest vállalkozói csoportnak kártérítést kell fizetnie a Mondadori kiadó felvásárlásakor elkövetett korrupcióért.

A bírság összegét ugyanakkor 23 millió euróval csökkentették, így a 2010-ben másodfokon kiszabott 564 millió euró helyett a Fininvestnek "csak" 541 millió eurót kell fizetnie az általa megkárosított CIR csoportnak.

A semmítőszék ítélete több mint húsz éve tartó vitát zárt le a Berlusconi vezette Fininvest és a Carlo De Benedetti elnökölte CIR vállalkozói csoport között. Utóbbi a többi között a La Repubblica című baloldali napilap tulajdonosa.

Berlusconi és De Benedetti a nyolcvanas évektől igyekezett megszerezni a legnagyobb olasz kiadónak számító Mondadorit, amely 1990-ben Berlusconi birtokába került. Jelenleg Berlusconi lánya, Marina vezeti.

De Benedetti a bíróságon keresett jogorvoslatot, de az első pert Berlusconi nyerte.

1995-ben - a Tiszta Kezek korrupcióellenes vizsgálat idején - a milánói ügyészség kiderítette, hogy a Berlusconinak kedvező ítéletet és az ezt kimondó bírákat Cesare Previti, a Fininvest ügyvédje, Berlusconi egyik legközelebbi munkatársa megvette egymilliárd líráért. Previtit, a Forza Italia párt képviselőjét ezért 2006-ban jogerősen hat évre ítélték, örökre eltiltották közhivatal viselésétől és kizárták a parlamentből.

A CIR ismét bírósághoz fordult, és 2010-ben a Fininvestet 564,2 millió eurós kártérítés megfizetésére ítélték. A Fininvest a semmítőszéken fellebbezett, amely most megerősítette a korábbi ítéletet, hangsúlyozva, hogy De Benedetti csoportját jelentős kár érte.

Az olasz parlament mentelmi bizottsága szerdán ülésezik, s a tervek szerint döntést hoz az augusztus elsején adócsalásért elítélt Berlusconi szenátori mandátumának visszavonásáról.

  • kapcsolódó anyagok
OLASZORSZÁG