Kutatók Éjszakája a Szegedi Törvényszéken - Bíróvá válni - Az érdeklődők betekinthettek a bírósági kulisszák mögé

2013.10. 1. Jogi Fórum / OBH

A Szegedi Törvényszék az idei évben először csatlakozott a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozathoz, amelynek keretében 2013. szeptember 27-én 18 órától a szegedi Törvényszék épülete megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt.

A közel 120 érdeklődőt Tárkány-Szűcs Babett, a törvényszék megbízott elnöke fogadta, majd a törvényszéki séta keretében a látogatók megtekinthették a Szegedi Törvényszék épületét, bepillantást nyerhettek a bírói folyosóra, a kollégiumi terembe, valamint a törvényszék elnöki irodájába is. A séta során az érdeklődők megismerhették a bíróvá válás folyamatát, azon belül is különös hangsúlyt helyezve a fogalmazóvá válás folyamatára, a fogalmazóképzés menetére. Betekintést nyerhettek továbbá egy tárgyalóterembe is, ahol a polgári és büntető eljárások lényegi elemeit mutatták be számukra. A bírósági könyvtár állományát, így többek között a bíróság birtokában lévő régi könyveket, Harmados Mária könyvtáros tisztviselő mutatta be a látogatóknak, akik Werbőczy Tripartitumának 1894-es kiadását is megtekinthették.

A programsorozat második részeként a törvényszék díszterme adott otthont annak az előadássorozatnak, amelynek keretében a különböző jogágak jeles képviselőitől hallathattak előadásokat a jelenlévők, így: Komáromi Zoltántól, a Szegedi Törvényszék tanácselnökétől a bírósági szervezetrendszerről, Joó Attilától a Szegedi Törvényszék büntető kollégiumvezetőjétől a halálbüntetés megítéléséről, Vida-Sós Tündétől a Szegedi Járásbíróság bírájától az adatvédelem jelentőségéről, Cséffán Józseftől, az Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium vezetőjétől, a jogtudományi és a bírói gyakorlat kölcsönhatása a munkajog területén, végül Kardosné Csorba Ágnes a Szegedi járásbíróság csoportvezető bírája a devizahitelekkel kapcsolatos perek jellemzőit mutatta be. A rendezvény végén az elhangzottakról jogi kvízt tölthettek ki az érdeklődők, amelyért apró tárgynyereményben részesültek.

A Szegedi Törvényszék a példaértékűen sikeresnek minősíthető rendezvény tapasztalatain felbuzdulva a jövő évben is csatlakozni kíván a Kutatók éjszakája programsorozathoz.

A sikeres rendezvényt követően 21 órakkor zártak a törvényszék kapui.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS