Végrehajtással fenyegető vízitársulatok - A vízitársulati törvény betartására figyelmeztet az Agrárgazdasági Kamara

2013.10. 2. Jogi Fórum / MTI

A gazdálkodók csak abban az esetben kötelesek a vízitársulatoknak tagi hozzájárulást fizetni, ha erről szabályszerűen összehívott közgyűlésen, kétharmados többséggel hozott döntés született - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A köztestület keddi közleményében rámutat: ellenkező esetben nem áll fenn a kötelezettség.

A NAK jelezte: az elmúlt napokban egyre több gazdálkodó fordult a kamarához azzal, hogy végrehajtási fenyegetést tartalmazó ügyvédi levelet kapott kézhez. Ebben a területileg illetékes vízitársulat a társulati díj megfizetésére szólítja fel.

A közlemény emlékeztet: a vízitársulatok megalakulását és működését egy 2009-es törvény szabályozza. A múlt év decemberében az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló törvény újabb módosításokkal bővítette ki a vízitársulatokról szóló törvényt. Ennek értelmében a társulat szervei (küldöttgyűlés, intézőbizottság és felügyelőbizottság) kibővültek a közgyűléssel.

A törvény a közgyűlés hatáskörébe rendelte a társulati feladatok ellátása érdekében a tagok fizetési kötelezettsége mértékének és felhasználásának meghatározását. Ez alapján amennyiben a törvényben leírtaknak megfelelően, szabályszerűen összehívott közgyűlésen, kétharmados többséggel hozott döntés született a fizetési kötelezettségről, úgy a tagokra ez kötelező érvényű, ellenkező esetben viszont nem kötelesek ezt megtenni.

A fizetési kötelezettséget csak újabb - a törvényben előírt módon összehívott - közgyűlésen hozott kétharmados többségi határozattal lehet eltörölni - jegyzi meg a NAK.

  • kapcsolódó anyagok
AGRÁRIUM