Kalózkodással vádolt környezetvédők - Az orosz hatóságok vádat emeltek a Greenpeace 14 aktivistája ellen

2013.10. 3. Jogi Fórum / MTI

Az orosz hatóságok kalózkodással vádolták meg szerdán a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet 14 aktivistáját, amiért tiltakozó akciót hajtottak végre egy arktiszi olajplatformnál - jelentette be a szervezet képviselője.

Egyelőre négy brit, egy brazil, egy finn, egy argentin, két holland, egy lengyel, egy svéd-amerikai kettős állampolgárt, két orosz és egy ukrán aktivistát helyeztek vád alá. A csoport többi tagja ellen várhatóan csütörtökön és pénteken emelnek vádat.

Ha a bíróság bűnösnek találja őket, büntetésük akár 15 év börtön is lehet. Murmanszkban tartják őket őrizetben, a hajójukat lefoglalták.

Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság szerint szeptember 18-án az Arctic Sunrise nevű jégtörővel behatoltak az egyik északi-sarkvidéki orosz fúrótorony biztonsági övezetébe, és ezzel veszélybe sodorták a létesítményt, valamint annak dolgozóit.

A Greenpeace ezt tagadja. Mihail Krejndlin, a nemzetközi környezetvédő szervezet orosz irodájának jogásza elmondta, továbbra is megalapozatlannak és törvénytelennek tartják a vádat. "Aktivistáinknak nem állt szándékában elfoglalni semmilyen tulajdont" - hangoztatta.

A környezetvédők a Barents-tengeri orosz kőolaj-kitermelés ellen tiltakoztak akciójukkal. Néhányan megpróbáltak felmászni a Gazprom orosz állami cég Prirazlomnaja nevű olajfúró tornyának platformjára, de erős vízsugárral akadályozták meg őket ebben és a határőrség is figyelmeztető lövéseket adott le. A hatóságok feltartóztatták a Greenpeace aktivistáit szállító Arctic Sunrise jégtörőt, és Murmanszkba kísérték.

Az orosz hatóságok összesen harminc aktivistát vettek őrizetbe, majd a múlt hétvégén egy murmanszki bíróság elrendelte valamennyiük őrizetbe vételét november 24-ig.

A Greenpeace azt hangoztatja, hogy csak az északi-sarkvidéki kőolaj kiaknázásának környezeti veszélyeire akarta felhívni a figyelmet. Szerinte a Gazprom tulajdonában lévő, jövőre üzembe helyezendő olajfúró állomás ökológiai katasztrófával fenyeget.

Tatyjana Loksina, a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet moszkvai irodájának programigazgatója szerint a Greenpeace-aktivisták ellen kalózkodás címén indított eljárás kafkai történetre hasonlít, és azt szolgálja, hogy a Szocsi téli olimpia közeledtével az orosz hatóságok mindenkit elriasszanak a hasonló akcióktól.

  • kapcsolódó anyagok
KÖRNYEZETVÉDELEM
OROSZORSZÁG