Különösen nagy értékre sikkasztó ügyvéd - A Fővárosi Főügyészség végrehajtandó börtönbüntetést indítványoz

2013.10. 4. Jogi Fórum / Fővárosi Főügyészség

A Fővárosi Főügyészség különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez egy volt ügyvéddel szemben.

A vádirat lényege szerint, dr. M. S. – a cselekmény elkövetése idején - ügyvéd 2000. májusa és 2001. márciusa között három különböző magánszeméllyel, valamint kettő céggel kötött ügyvédi letéti szerződést később esedékes megbízási díjak, illetve ingatlanvásárlás fedezetének biztosítására.

A vádlott az így rábízott letéti összegekkel - összesen 150 millió forinttal - azonban a jogosultak felé nem számolt el, a letett összegeket minden esetben jogtalanul felvette, és azt eltulajdonította.

A terhelt a cselekmények elkövetését követően Magyarországról elszökött, elfogására 2012 júniusában Magyarországon került sor.

A vád tárgyává tett cselekmény jogi minősítése – más bűncselekmények mellett: a Btk. 372. § (1) bekezdésébe ütköző és - a (2) bekezdés bc) pontjára figyelemmel - a (6) bekezdés b) pontja szerint minősülő különösen nagy értékre üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette, amelynek a törvény szerinti büntetési tétele öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés.

A főügyészség a jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
ÜGYÉSZSÉG
ÜGYVÉDSÉG
BŰNÜGY