A pakisztáni lánygyermekek oktatásáért harcoló Malala Juszafzajnak ítélte oda az Európai Parlament az idei Szaharov-díjat a gondolatszabadságért. A 16 éves pakisztáni lány november 20-án Strasbourgban veheti át a díjat.

A 16 éves Malala Juszafzaj nyerte az idei Szahaerov-díjat. A döntést csütörtökön hozta meg az Európai Parlament elnökéből és a képviselőcsoportok elnökeiből álló Elnökök Konferenciája.

A fiatal emberi jogi harcosra három jelölt közül esett a választás. A fehérorosz politikai fogvatartottak és az amerikai elektronikus lehallgatási botrányt kirobbantó Edward Snowden volt a másik két jelölt.

„Malala Juszafzaj kitüntetésével az Európai Parlament elismeri, milyen hihetetlen erő rejlik ebben a fiatal nőben. Malala bátran kiállt amellett, hogy minden gyereknek joga van a rendes oktatásra. A lánygyermekek esetében a világ erről a jogról túlságosan gyakran elfelejtkezik” – fogalmazott az EP elnöke, Martin Schulz a díjazott nevének bejelentésekor.

„Október 11-én ünnepeljük a fiatal lányok nemzetközi napját. Ennek apropóján emlékeztetni szeretnék arra, hogy a világon csaknem 250 millió fiatal lány nem mehet szabadon iskolába. Malala példája felhívja a figyelmet arra a feladatunkra és felelősségünkre, hogy biztosítsuk a gyerekek oktatáshoz való jogát. Ez a legjobb befektetés, amit a jövőnk érdekében tehetünk” – jelentette ki az EP elnöke.

Malala Juszafzaj a pakisztáni Swat-tartomány Mingora városából származik, ahol a tálibok megtiltották a lányok iskoláztatását.

Malala első beszédét 2008 szeptemberében tartotta, „Hogy merészelnek a tálibok megfosztani az oktatáshoz való alapvető jogomtól?” címmel. A tálibok 2009 januárjában az összes lányiskolát bezáratta. Malala ekkor indította el a blogját a BBC urdu nyelvű oldalán, egy népi hős, Gul Makai nevét használva írói álnévként. A blog hírnevet szerzett Malala és ügye számára.

Amikor kiderült, hogy ki rejtőzik az álnév mögött, a családot hamarosan megfenyegették, végül 2012 októberében merényletet kíséreltek meg Malala ellen: talibán fegyveresek fejen és nyakon lőtték, miközben az iskolabuszon hazafelé utazott.

Malala Juszafzajt az EPP (néppártiak), az S&D (szocialisták), az ALDE (liberálisok), Jean Lambert (Zöldek/Egyesült Királyság) és az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportja közösen jelölte.

A szovjet tudós és másként gondolkodó Andrej Szaharovról elnevezett Szaharov-díjat az Európai Parlament 1988 decemberében alapította olyan személyiségek vagy szervezetek elismeréseként, akik vagy amelyek életüket az emberi jogok és a szabadság, különösen a szólás szabadságának megvédésének áldozták.

Kapcsolódó cikk:

Malala Juszufzait az oktatás és a nők jogainak hangja – A 16 éves pakisztáni lányt jelölték az idei Szaharov-díjra