Jövő év elejétől egységes jogszabály vonatkozik az állampolgári panaszok és közérdekű bejelentések kezelésére, miután az Országgyűlés hétfőn kormánypárti és jobbikos szavazatokkal elfogadta az erről szóló előterjesztést.

A jogszabály rendelkezik a bejelentő védelméről és a munkáltatók visszaéléseivel kapcsolatos bejelentések kezeléséről, biztosítva, hogy ha egy vállalat létrehozza a bejelentések kezelésére szolgáló rendszerét, az megfeleljen az adatvédelmi előírásoknak. Az előírás szerint ezekben tilos különleges adatokat kezelni.

A törvény bevezeti a bejelentővédelmi ügyvéd intézményét. Az ügyvédet a magánszféra alkalmazhatja az antikorrupciós bejelentések fogadására. A bejelentő személyét ügyvédi titoktartás védi.

A bejelentővédelmi ügyvéd megszűri a hamis vagy nem érdemi bejelentéseket, és segíti a nyomozó hatóság munkáját is. Az előterjesztés összeférhetetlenségi követelményeket is megfogalmaz a bejelentővédelmi ügyvédekkel szemben.

A törvény változtat az alapvető jogok biztosára vonatkozó előírásokon, feladatai között rögzíti a közérdekű bejelentések vizsgálatának teendőit.

Az ombudsman hivatala kezeli a jövőben azt az elektronikus rendszert, amelyen keresztül az emberek megtehetik közérdekű bejelentéseiket. A biztos továbbítja az ide érkező észrevételeket az illetékes hivatalokhoz, kérés esetén anonimizálva. A jogszabály szerint lehetőség van a kapcsolattartásra a bejelentővel, aki kérheti, hogy adataihoz csak a biztos és hivatala férjen hozzá.