Hulladékgazdálkodási létesítmények - A vidékfejlesztési miniszter rendelet-tervezetéről

2013.10.18. Jogi Fórum / MTI

A hulladékgyűjtő szigeten legalább három hulladékfajtát kell elkülönítetten gyűjteni, ennél csak akkor lehet kevesebb a konténerek száma, ha a közszolgáltató a harmadikféle hulladékért házhoz megy a településen - egyebek mellett ezt tartalmazza a vidékfejlesztési miniszter rendelet-tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

Az egyes hulladékgazdálkodási létesítmények kialakításának és üzemeltetésének szabályait tartalmazó tervezet sorra veszi a létesítményeket. A hulladékgyűjtő sziget esetében meghatározza: ezt úgy kell elhelyezni, hogy gyalog és gépjárművel is megközelíthető legyen. A közszolgáltatónak rendszeres időközönként kell ürítenie a konténereket, ennek gyakoriságára nem ad eligazítást a rendelet tervezet, azonban az önkormányzatnak a honlapján közölnie kell az ürítés gyakoriságát a lakossággal.

Amennyiben a szigeten a konténerekben gyűjthető hulladékoktól eltérő hulladékot helyeznek el, azt - a konténer ürítésétől számítva - 5 munkanapon belül el kell szállítania a közszolgáltatónak.

Speciális gyűjtőhelyet - az elkülönített hulladékgyűjtésre - a gyártó és forgalmazó cégek, továbbá a hulladékkezelők és a közszolgáltatók - akik a lakosságtól elszállítják a hulladékot - létesíthetnek. Ezeken a gyűjtőhelyeken műszaki védelemmel ellátott konténerekben lehet csak gyűjteni a hulladékot.

A hulladékgyűjtő udvar lényege a zárt gyűjtőtér. Itt gyógyszerhulladék csak lezárt konténerben helyezhető el. Biohulladék csak egy hétig tárolható az udvarban, de télen, amikor az átlaghőmérséklet nem éri el a plusz 5 fokot, a tárolási idő két hét is lehet. Az udvarban csak előkezelni lehet a hulladékot, ártalmatlanítani nem.

A tervezet szabályozza a munkahelyi és üzemi gyűjtőhelyet, a komposztáló telepet, az átrakóállomást és a válogatóművet is.

  • kapcsolódó anyagok
HULLADÉKGAZDÁLKODÁS
JOGALKOTÁS