Az újságírói tartalmak védelme volt a központi téma Genfben az Európai Hírügynökségek Szövetségének őszi konferenciáján, mert a tagvállalatok egyre gyakrabban szembesülnek azzal, hogy szerzői jogaikra fittyet hányva használják fel anyagaikat.

Világszerte mind többször sértik meg a távirati irodák képekre, illetve szövegekre vonatkozó szerzői jogait. A hírügynökségek üzleti modelljére leselkedő legnagyobb veszélyt furcsamód éppen a keresőmotorok és a híraggregátorok jelentik. A 32 tagszervezet éppen ezért igyekezett közös stratégiát, illetve megoldásokat kidolgozni.

A bevételeket ugyanis nagymértékben visszaveti, hogy a vevők tartalmakért való fizetési hajlandósága erősen lecsökkent. Vagyis a felhasználók ellentételezés nélkül vesznek át anyagokat, mellyel megsértik a készítők szerzői jogait. Ez azonban hosszú távon kétségessé teszi, hogy a média hozzájut-e független információkhoz. Ebből a megfontolásból kiindulva a hírügynökségek olyan megállapodást szeretnének tető alá hozni a piac új szereplőivel, amely lehetővé teszi a korrekt elszámolást. A Szövetség ennek nemzetközi előmozdítására fog törekedni.