Határon átnyúló ügyek - Az igazságszolgáltatás javítás érdekében - Együttműködik a debreceni és a nagyváradi ítélőtábla

2013.10.22. Jogi Fórum / MTI

Együttműködik a jövőben a debreceni és a nagyváradi ítélőtábla, elsősorban a határon átnyúló bűnözés, valamint a Magyarországon és Romániában is érdekeltséggel bíró gazdasági társaságok ügyeiben. Az együttműködés részleteit a bírósági vezetők hétfőn sajtótájékoztatón ismertették Debrecenben.

Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke jelezte: uniós elvárás, hogy a tagállamok igazságügyi intézményei ismerjék meg egymás munkáját, jogértelmezési gyakorlatát, ennek legfőbb célja az igazságszolgáltatás javítása.

Elmondta, a nagyváradi táblabíróság elnökével folytatott hétfői debreceni megbeszélése volt az első kapcsolatfelvétel a két intézmény között.

Az együttműködés gyakorlati oldala kiterjedhet közösen szervezett továbbképzésekre, a szakmai kollégiumok közti munkakapcsolatra - tette hozzá Balla Lajos.

Dana Cigan, a Nagyváradi Ítélőtábla elnöke kifejtette: elsősorban a határon átnyúló bűnözés és a két országban egyaránt érdekeltséggel rendelkező gazdasági társaságok ügyei azok, amelyek esetében érdemes a kötelező eljárásjogi együttműködést - "az iratok elpostázását" - bővíteni.

Az elnök elmondta: Romániában 15 táblabíróság működik, a nagyváradi alá pedig két törvényszék - a szatmári és a nagyváradi - tartozik. Éves ügyszámuk körülbelül 15 ezer, ezek 10 százalékában érintett valamilyen módon Magyarország.

  • kapcsolódó anyagok
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
ROMÁNIA