A nyugat-balkáni országok közül Szerbiában a legmagasabb a korrupció aránya, az utóbbi egy évben a vállalkozók 17 százaléka fizetett le valamilyen állami tisztségviselőt – ismertette csütörtökön az Európai Bizottság és az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) közös felmérését a Politika című belgrádi napilap.

Az Üzlet, korrupció és bűnözés a Nyugat-Balkánon címet viselő jelentés szerint a második helyen Albánia áll, ahol a vállalkozók 15,7 százaléka fizetett kenőpénzt.

A felmérés arra is rámutatott, hogy a csúszópénzt a leggyakrabban – az esetek egyharmadában – készpénzben fizetik ki, míg a többi esetben inkább ingyenes szolgáltatások biztosításáról, illetve ingyen étel- és italfogyasztásról van szó.

A jelentés szerint a legmagasabb összegeket Koszovóban fizetik, átlagosan 1787 eurót (524 ezer forint), Szerbiában viszont már ennek körülbelül feléért – 935 euróért (274 ezer forint) – is gyorsítanak az eljárásokon az állami beosztottak.

Az UNODC azt is felmérte, hogy a kisvállalkozásoktól és a külföldi, illetve hazai vegyes tőkével rendelkező cégektől gyakrabban kérnek kenőpénzt, mint a nagyvállalatoktól vagy a kizárólag külföldi tulajdonban lévő vállalatoktól.

Kiderült továbbá az is, hogy a leggyakrabban az építkezéssel foglalkozó cégek, valamint a nagykereskedelmi és szállítmányozási vállalatok, illetve a vendéglátók fizetnek csúszópénzt. A másik oldalon pedig a városi vezetők, illetve az adó- és vámhivatalban dolgozók állnak, ami a jelentés szerint azt bizonyítja, hogy a korrupciós ügyletek többsége az adófizetés elkerülésére irányul.

A felmérés szerint a vállalkozók csupán két százaléka jelentette fel azokat a tisztviselőket, akik kenőpénzt kértek. Akik nem jelentettek ilyen esetet, egyebek mellett azt mondták, hogy ez megszokott ügyintézési forma ebben a régióban.

Az UNODC 12 700 vállalat bevonásával végezte a vizsgálatot Horvátországban, Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban, Montenegróban, Szerbiában és Macedóniában. Az eredmények arra is rámutattak, hogy átlagosan minden tizedik vállalat fizetett kenőpénzt az utóbbi egy évben.