A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) törvénytervezetet készít Székelyföld területi autonómiájáról – jelentette ki Borbély László RMDSZ-alelnök a Radio France Internationale (RFI) francia rádióállomás román nyelvű adásának a Székelyek nagy menetelésével kapcsolatban adott interjúban.

Borbély László hangsúlyozta, hogy a vasárnapi nagy menetelés a magyar közösség szolidaritását mutatta meg. Hozzátette, hogy az RMDSZ két hónap alatt befejezi a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó törvénytervezetét.

“Dél-Tirolban és Finnországban pozitív példák vannak, amelyeket át lehet venni, de mindez a többség politikai akaratától függ” – mondta Borbély László. Az RMDSZ alelnöke szerint a magyar közösség üzenete az, hogy “nem lehet figyelmen kívül hagyni Románia 1,3 millió lakosának akaratát”.

A riporter kérdésére, hogy felkészült-e a román társadalom a székelyföldi autonómia elfogadására, Borbély László azokra a korábbi küzdelmekre utalt, amelyeket olyan jogokért folytatott a magyar közösség, amelyeket ma már senki nem kérdőjelez meg. Felidézte, hogy az 1990-es években a kisebbségi anyanyelvhasználat elleni tüntetésekkel kellett szembenézni. Hozzátette, arra is több mint két évtizedet kellett várnia a magyar közösségnek, hogy megfelelő tanügyi törvénye legyen. “Mi türelmesek vagyunk, nem mondjuk, hogy máról holnapra minden megoldódik” – tette hozzá Borbély László.

Az RMDSZ alelnöke elégedetlenségét fejezte ki ugyanakkor amiatt is, hogy a kisebbségi törvény tervezete immár hét éve elakadt a parlamentben. A tervezetet, amely a kulturális autonómia alapjait is rögzíti, még a Tariceanu-kormány nyújtotta be. Azt is kifogásolta, hogy Romániában nem tartják tiszteletben a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartáját. Hozzátette, az RMDSZ párhuzamos jelentést készít az Európa Tanács számára, amelyben jelzi a charta előírásainak megsértését.