A magyarországi vegyipari ágazatot sok esetben az európai uniós előírásoknál szigorúbb, bürokratikusabb szabályozás jellemzi, ami többletterhet jelent, rontja a beruházások megtérülését, nehezíti a fejlesztési lehetőségeket és drágítja a magyar vállalkozások számára a termékek értékesítését – sorolta kifogásait közleményében a Magyar Vegyipari Szövetség (Mavesz).

A szakmai szövetség kiemelt törekvése a szabályozási környezet javításának előmozdítása. A szabályozók kedvező irányú változását szorgalmazza európai szinten az Európai Vegyipari Tanács (Cefic) is – közölte a Mavesz.

A szövetség emlékeztetett: a vegyipari tanács legutóbbi közgyűlésén a szervezet képviselői arra kérték az Európai Unió törvényhozóit, hogy segítsék elő az európai szinten 29 ezer vállalkozásban 1,2 millió embert foglalkoztató ágazat fejlődését, a lehetséges növekedést, valamint döntéseikkel mozdítsák elő az innovációs törekvéseket. A szervezet szerint a jelentős szabályozási terhek továbbra is arra vezetnek, hogy az elvárt fejlesztések elmaradnak az európai szinten meghatározó iparágban.

A Mavesz szerint ez különösen igaz a csaknem 76 ezer embert foglalkoztató magyar vegyipari ágazatra, ahol az európai uniós előírások és eljárások mellett párhuzamos, az európai szabályoknál szigorúbb, rendkívül bürokratikus rendelkezések érvényesülnek, amelyek nehezítik az ágazat vállalkozásainak működését.

A magyarországi vegyipar versenyképességét és hosszabb távon való fenntarthatóságát veszélyeztetik a magas energiaköltségek, amelyek Európa egészére is jellemzők. Magyarországon az e téren hozott intézkedések negatív következményeinek az iparra történő áthárítása tovább súlyosbítja a problémát – közölte a Mavesz.

A magyar vegyipar jellemzője, hogy struktúrája miatt az igazán nagy mennyiséget és értéket a tömegtermékek előállítása és értékesítése jelenti. Fontos lenne, hogy olyan állami támogatási rendszer legyen elérhető, amely segíti az iparág kutatás-fejlesztés terén tett erőfeszítéseit, és minél több innovatív termék előállításához vezet – idézi a közlemény Budai Ivánt, a Mavesz igazgatóját.

A szakmai szervezet szerint a mihamarabbi egységes európai lépéseket is szükségessé teszi, hogy miközben a vegyiparban új megoldások és innovatív technológiák továbbra is születnek Európában, az EU vegyiparának világpiaci súlya folyamatosan csökken. A statisztikák szerint mostanra a globális vegyipari piacnak csupán 20 százalékát adja az Európai Unió, míg ez a mutató tíz éve még 30 százalék közelében volt. Bizakodásra az export teljesítménye adhat okot: 2012-ben az európai kivitel 49 milliárd euróval múlta felül a behozatali értéket, ami mindenkori csúcsnak számít – közölte a Mavesz.