Több száz millió forintos állami és uniós támogatással élt vissza két cég, amelyek vezetői költségvetési csalás miatt akár tíz év börtönbüntetést is kaphatnak – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

A hivatal közleménye szerint a budapesti és a Heves megyei cég – amelyeknek a létrehozói és irányítói ugyanazok – zöldséget és gyümölcsöt feldolgozó üzemek létrehozása címén pályázott állami és uniós támogatásra.

A fővárosi vállalkozás 420 millió forintot vett fel, a hevesi 270 milliós támogatást igényelt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól.

A helyszíni ellenőrzéskor kiderült, hogy az egyik üzem gépeit szabálytalanul szerelték össze, így azok csak látszólag voltak alkalmasak a termelésre. A másik üzemből pedig korábban elszállították a berendezéseket, így nyilvánvalóvá vált, hogy ott valójában nem is terveztek gyümölcsfeldolgozást – írták.

A csalás leleplezése után a hivatal nem utalta át a korábban megítélt, de még ki nem fizetett összeget, és feljelentést tett a NAV pénzügyi nyomozóinál.

A közlés szerint a két cég mögött ugyanaz az elkövetői kör állt, amelynek tagjai a pályázat benyújtásához szükséges önerőt offshore cégektől kapott kölcsönökből biztosították. Őstermelőktől, külföldi és magyar társaságoktól beszállítói szándéknyilatkozatot szereztek be.

A költségvetési csalás gyanúja miatt országszerte 32 helyen egyszerre jelentek meg a pénzügyi nyomozók, a bevetési főigazgatóság járőreivel és az adóhivatal revizoraival együtt. A társaságok székhelyén, telephelyein, az ügyvezetők lakásán, valamint a könyvelőknél tartottak házkutatást. Gyanúsítottként hallgattak ki öt embert, a cégcsoport irányítóit és az ügyvezetőket.

A pénzügyi nyomozók 800 millió forint értékű berendezést foglaltak le, egy gyümölcsfeldolgozó és egy gyümölcsaszaló üzem komplett gépparkját. Az ügyben a NAV közép-dunántúli regionális bűnügyi igazgatósága nyomoz költségvetési csalás gyanúja miatt.