A nőkkel szembeni erőszakkal foglalkozó munkacsoportot hoz létre a közigazgatási és igazságügyi miniszter, az emberi erőforrások minisztere és a belügyminiszter – olvasható a hétfőn megjelent Hivatalos Értesítőben.

A munkacsoport feladata, hogy előkészítse a csatlakozást az Európa Tanács által elfogadott, a nőkkel szembeni erőszak és a háztartáson belüli erőszak elleni küzdelemről és azok megelőzéséről szóló egyezményhez.

A munkacsoport vezetője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős helyettes államtitkára. A csoport tagjai: a KIM igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkára; a közjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkára; a KIM miniszteri kabinetjének vezetői megbízatással rendelkező kormánytisztviselője és a tárca igazságügyért felelős államtitkárának kabinetfőnöke, valamint a Belügyminisztérium szabályozási és koordinációs helyettes államtitkára. Ugyancsak tagja a csoportnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára; a tárca szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára; az Emmi család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára és a köznevelésért felelős helyettes államtitkára, valamint az országos rendőrfőkapitány.

A három tárcavezető felkéri az Országos Bírósági Hivatal elnökét, a legfőbb ügyészt és az alapvető jogok biztosát, hogy tagként vegyenek részt a csoport munkájában.

A munkacsoport vezetője tanácskozási joggal meghívhatja a testület feladatkörét érintő tevékenységet végző civil szervezet képviselőjét, továbbá központi államigazgatási szerv vezetői megbízatással rendelkező kormánytisztviselőjét is.