Megkezdte működését Olaszországban a MafiaLeaks.org honlap kedden, amely a Wikileaks mintájára akarja nyilvánosság elé tárni a szervezett bűnözés titkait a sajtó és a hatóságok közreműködésével.

Névtelenül tett bejelentéseket, információkat, dokumentumokat szeretne összegyűjteni a Mafialeaks az olasz bűnszervezetek tevékenységéről, a szicíliai maffiától, a calabriai ‘ndranghetán át a nápolyi camorráig és a Pugliában aktív Sacra Corona Unitáig.

A “Ha tudsz valamit, mondd el!” jelszóval indított honlapra bárki névtelenül beléphet. A rendszer teljes biztonságot és névtelenséget garantál összes felhasználójának. Az információt közlők maguk választhatnak, melyik kategóriához tartoznak: valamelyik bűnszervezet tagjai, a maffiák áldozatai vagy egyszerűen csak a szervezett bűnözéssel kapcsolatos információk birtokába jutottak és meg akarják őket osztani.

A honlap szintén névtelen üzemeltetői neveket, fotókat, hangfelvételeket, okiratokat várnak mindarról, ami a szervezett bűnözés ügyeit leleplezheti. Elképzelésük szerint a névtelen bejelentések felfedhetik a fedőnevek mögé bújó maffiatagok személyazonosságát, bankszámlaszámokat, ahova a szervezett bűnözés bevétele folyik, a maffia birtokolta cégeket, ingatlanokat.

Minden adat hasznos lehet, ami a kábítószer-, fegyver- és hulladékkereskedelemre vonatkozik, gyilkosságokra, prostitúcióra, uzsorára, a védelmi pénzek fizetésére, korrupcióra, törvénytelenül nyert beszerzési pályázatokra – olvasható a honlapon.

A bejelentkezők az információkat úgynevezett “megbízható személyeknek” postázhatják, akik között olasz sajtóorgánumok, a maffia ellen küzdő egyesületek és az olasz maffiellenes nyomozóigazgatóság is szerepel. Az elsők között csatlakozott a Mafialeaks.org-hoz a Telejato szicíliai tévécsatorna. A Pino Maniaci újságíró vezette adó évtizedek óta igyekszik nyilvánosságra hozni a maffia piszkos ügyeit a tévé székhelyét és munkatársait érő merényletek ellenére.