Harminc törvényt érint a jövő évi központi költségvetést megalapozó törvények módosítására vonatkozó törvényjavaslat, amelynek tartalma összhangban áll a 2014-es büdzsé keretszámaival és előirányzataival – hangzott el a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkárának keddi expozéjában.

Cséfalvay Zoltán az előterjesztés általános vitáját megnyitó felszólalásában a parlamentben jelezte, hogy a törvényjavaslat a 2014. évi központi költségvetési törvénnyel szoros egységet alkot, annak végrehajtását szolgálja.

A változtatások között említette, hogy a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló törvény módosításával a jövőben az önkormányzat és a hitelezői között az adósságrendezési eljárás vagyonfelosztási szakaszában is születhet megállapodás.

A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvény módosítása meghatározza azokat az adósságot keletkeztető ügyleteket, amelyek kötelezettjévé az önkormányzat csak a kormány engedélyével válhat. Emellett lehetővé válik az önkormányzat részéről hosszú lejáratú működési hitel felvétele, ha az önkormányzat fizetési kötelezettségét jogerős és végrehajtható bírósági határozat mondja ki.

Az államháztartásról szóló törvény módosításával a költségvetési támogatás jogosulatlan igénybevétele esetén a támogatás visszafizetésekor fizetendő ügyleti kamat mértéke a jegybanki alapkamat kétszeresére emelkedik.

Fontos változásnak nevezte Cséfalvay Zoltán, hogy a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény módosításával a kormány bevezeti a kiemelt ápolási díj jogintézményét. Az ápolási díj a súlyosan fogyatékos, tartósan beteg hozzátartozót ápoló személy számára biztosítható ellátás, amelynek célja azok segítése, akik hozzátartozójuk ápolása miatt nem tudnak kereső tevékenységet folytatni. Ennek mértéke az ápolási díj alapösszegének 180 százaléka.

Szintén újdonság, hogy a hulladéklerakási járulékbevételek a jövőben a központi költségvetés közvetlen bevételét képezik. A hulladéklerakási járulék a jelenleg hatályos végrehajtási szabályok alapján több tárca feladatainak finanszírozását szolgálja, ami rontja a bevételek felhasználásának átláthatóságát – jegyezte meg az államtitkár.

Azt mondta, a sportról szóló törvény módosítása az állami sportcélú támogatások kifizetését gyorsítja. A Magyar Olimpiai Bizottságnak a módosítás alapján már a tárgyévet megelőző év november 30-ig továbbítania kell az állami sportcélú támogatásokra vonatkozó szabályozási koncepcióját, a sportpolitikáért felelős miniszter részére – ismertette Cséfalvay Zoltán.

A nemzeti köznevelésről szóló törvény módosítása lehetővé teszi, hogy az a nem magyar állampolgárságú kiskorú is járhasson óvodába, illetve iskolába, akinek a szülei nem végeznek kereső tevékenységet Magyarországon.

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításával az állami felsőoktatási intézmények fenntartójának valamennyi döntési joga egy helyen, a fenntartónál lesz.

Az államtitkár kitért arra: a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény módosítása megteremti a koncesszióval kapcsolatos feladatok ellátását elősegítő nonprofit gazdasági társaság, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Részvénytársaság stabil működéséhez szükséges finanszírozási rendszert, rendelkezik a koncessziós bevétel rendszerszerű szabályos kezeléséről és elszámolásáról. Ezt követően a koncessziós díjak számlázását, a díjak beszedését, valamint a követeléskezelést a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium látja el ezen részvénytársaság közreműködésével – mondta.