Gyorsabbá válnak az eljárások és szigorodik a végrehajtás a büntető jogszabályok módosításával – mondta Rétvári Bence budapesti sajtótájékoztatóján.

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára kifejtette: a lefolytatott konzultációk alapján négy plusz egy szigorítást támogat a kormány a parlament előtt lévő törvénymódosításhoz kapcsolódva. Így az előzetes letartóztatás időtartama négy évről öt esztendőre, vagy akár határozatlan időtartamra emelkedhet. Ez a jövő hétfői frakcióülésen dől el véglegesen – mondta Rétvári Bence. A változás azokban az esetekben valósulhat meg, ha 15 évnél súlyosabban fenyegetett, vagy életfogytiglani börtönnel sújtható bűncselekmény elkövetéséről van szó.

Mint elmondta: a négy éves időtartam sokak számára azt jelentette, hogy ki tudtak szabadulni, és a házi őrizetből is megpróbáltak megszökni. Az előzetes letartóztatás időtartama Európa országaiban más és más, abban egyetértés van, hogy maga az eljárás minél rövidebb legyen – tette hozzá.

További változás, hogy a legsúlyosabb, erőszakos, személy elleni bűncselekményt elkövető, házi őrizetesek esetén a nyomkövető felszerelése automatikus lesz, és nem szükséges a bíróság külön rendelkezése. Ez azokra is vonatkozik, akik már most ilyen intézkedés hatálya alatt állnak, s előzetes letartóztatásban vannak. 

A módosítások között említette még, hogy szökésnek minősül a jövőben a házi őrizet szabályainak bármilyen megszegése. Ez egy objektívabb előírás lesz, eddig ugyanis bizonyítani kellett, hogy az érintett azért hagyta el a kijelölt ingatlant, mert onnan véglegesen el akart távozni. Ezt el fogják törölni – hangsúlyozta.

Emellett objektív határidőt írnak elő a szakvélemények elkészítésére is, azaz hatvan – és egyszeri meghosszabbításként harminc – napja lesz erre a szakértői intézeteknek.

Rétvári Bence a változtatások egyik indokaként az ároktői esetet hozta fel. Kitért arra is: ennél az esetnél is nagyon sokáig késlekedtek a szakvélemények elkészítésével, ami egy-két éves csúszást eredményezett a teljes eljárásban.

Az a cél, hogy a jövőben kiküszöböljék, a jogszabályok kijátszásával, alkalmazásának tökéletlenségét kihasználva, bárki elbújjon az igazságszolgáltatás elől – szögezte le az államtitkár.

Változás lesz továbbá, hogy annál a bírónál, akinek két vagy három évnél tovább elhúzódó ügyei vannak, soron kívül kell minősítési, értékelési eljárást elrendelni. Ez vonatkozik arra is, ha az ügyészek késlekednek a vádirat benyújtásával, és a felettes ügyész által meghatározott határidőt túllépik. Azokra nem érvényes ugyanakkor, akiknek az ügyszáma 10 százalékkal meghaladja az átlagot.

Az átlagos bírói leterheltség jelenleg 106, de óriási különbségek vannak, míg a fővárosban az előbb említett számú akta tornyosul az asztalukon, addig vidéken előfordul a 40-60 ügyszám is.

Rétvári Bence elmondta: korábban az ügyáthelyezéssel próbálták orvosolni az egyenlőtlenségeket, de ezt az unió – bár más országokban létezik a lehetőség – Magyarországon nem tette lehetővé. Az, hogy a fenti intézkedésekkel kell élniük, az adófizetőknek 6 milliárd forintjába kerül majd öt év alatt – jegyezte meg az államtitkár.

Plusz egy intézkedésként számolt be, hogy a pszichoaktív anyagok, a dizájner drogok esetében a kabinet szintén a szigorítás mellett foglalt állást. Korábban csak azok voltak büntethetők, akik nagyobb mennyiségben, kereskedelmi, továbbadás, forgalmazás céljából tartottak maguknál ilyen anyagokat. A jövőben, ha a csekély mennyiséget meghaladó pszichoaktív anyagot tart magánál valaki, az is büntetendő lesz – fejtette ki. Bíznak benne, hogy a dizájner drogokkal szemben így hatékonyabban lehet majd fellépni – mutatott rá az államtitkár.

A változásokat másfél héten belül elfogadhatja az Országgyűlés.