Jövő július elsejétől egyféle, elektronikusan vezetett anyakönyv váltja fel a jelenleg négyféle, papíralapú anyakönyvet – közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának sajtóirodája csütörtökön.

A közlemény szerint a hivatal mintegy 900 millió forintos uniós és állami forrásból megvalósuló informatikai fejlesztése eredményeként a jelenleg négyféle (születési, házassági, bejegyzett élettársi kapcsolati, halotti) anyakönyv helyett csak egy lesz, amely az országban bármelyik anyakönyvvezetőnél elérhetővé válik.

A tájékoztatás szerint az országos elektronikus anyakönyvi közhiteles nyilvántartás létrejöttével csökkennek az ügyfelek ügyintézéssel járó terhei, egyebek mellett egyszerűbbé válnak az anyakönyvi, az anyakönyvezésen alapuló, a személyes adatok nyilvántartását és azok változását érintő hatósági eljárások.

Az adattakarékosság és a célszerűség is indokolja, hogy 2014 júliusától az adatok nyilvántartása nem papíralapon, anyakönyvi események alapján történik majd, hanem elektronikusan és személyhez kötötten. A papíralapú anyakönyvek digitalizálása folyamatos, például házasságkötéskor digitálisan rögzítik a házasulók papíralapú születési anyakönyvét is.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az Új Széchenyi Terv Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében megvalósuló fejlesztéshez szükséges hardverelemek már megérkeztek a hivatalhoz – tették hozzá.

Minderről Tekler Vilmos, a projekt vezetője beszélt projektnyitó előadásában az Infotér konferencián. Az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége közös szervezésében megrendezett konferenciát csütörtökön és pénteken tartják Balatonfüreden. Az idei, negyedik rendezvény a központi infokommunikációs fejlesztési tervek és az ágazati informatikai feladatok megvalósításának és összehangolásának kérdéseivel, a gazdasági szektorok közötti informatikai együttműködés elősegítésének lehetőségeivel, valamint az információs társadalom építésének kihívásaival foglalkozik.