Az Európai Bíróság ítéletét követően az Európai Unió Tanácsa, vagyis a tagállamok szakminiszterei elé kerül a döntés arról, hogy jóváhagyják-e a Pioneer 1507 nevű, génmódosított kukoricafaj termesztésének engedélyezését az Európai Unióban – közölte szerdán az Európai Bizottság.

A kártevőknek, így például a kukoricamolynak ellenálló Pioneer 1507 jelenleg forgalmazható, de nem termeszthető Európában. A bizottság azt is közölte, hogy ha a tagállamok a tanácsban nem utasítják el minősített többséggel az engedélyezési javaslatot, akkor a brüsszeli testületnek automatikusan ki kell bocsátania a 10 évre szóló termesztési engedélyt.

Jelenleg egyetlen egy génmódosított kukorica, az amerikai Monsanto biotechnológiai vállalat által kifejlesztett MON 810 termesztése engedélyezett az Európai Unióban, amelyet Spanyolországban, Portugáliában, Csehországban, Szlovákiában és Romániában is termesztenek. A MON 810 génmódosítása is azt a célt szolgálja, hogy a növény ellenállóbb legyen a kártevő rovarokkal, így a többi között a kukoricamollyal szemben. A kukoricatermesztésre fordított földterület 1,35 százalékát teszi ki ez a típusú kukorica. Emellett 2010-ben az EU az Amflora nevű génmódosított keményítőburgonya termesztését is jóváhagyta, de 2011 óta nem termesztenek Amflorát Európában.

Emellett élelmezési és takarmányozási célra összesen 49 féle GMO-t lehet felhasználni az Európai Unióban. Ezek több mint fele, 27 valamilyen génmódosított kukorica, de vannak köztük, olajosmagvak, szója- és gyapotfélék is.

A Pioneer Hi-Bred GM kukoricát két új tulajdonsággal ruházták fel: egyrészt minden egyes sejtje Cry1F méreganyagot termel, amelynek feladata, hogy védelmet nyújtson a növény számára bizonyos kártevőkkel szemben, valamint a kukorica ellenálljon a glüfozinát tartalmú gyomirtóknak. A termesztésre vonatkozó engedélykérelmet 2001-ben adta be a cég. Erről 2009-ben szavaztak először a tagállamok. Akkor nem tudtak döntésre jutni, nem alakult ki többségi vélemény.

Az eljárás szerint ilyen esetben az Európai Bizottságnak a miniszterek tanácsa elé kell terjesztenie a kérdést szavazásra, melyet a bizottság nem tett meg. A kérelmező cég, a Pioneer ezért beperelte az Európai Bizottságot annak okán, hogy cselekvés hiányában eljárási alapon megsértette az uniós jogot. Idén szeptemberben megszületett az elsőfokú bírósági ítélet, melyben a Pioneernak adtak igazat.

A bírósági ítélet kapcsán tartott szerdai ülésen a biztosok végül azt a döntést hozták, hogy a környezetvédelmi miniszterek tanácsának decemberi ülésén szavazásra bocsátják az adott kukorica termesztéséről szóló engedélyezési javaslatot.

Az engedélykérelemmel kapcsolatos korábbi tárgyalások során Magyarország, más tagállamokkal együtt minden lehetséges fórumon kifejtette aggályait, 2009-ben pedig az adott GM kukorica engedélyezése ellen szavazott.

A kormány az eddigiekhez hasonlóan továbbra is következetesen folytatja a küzdelmet, és az azonos állásponton álló tagállamokkal és a civil szervezetekkel szoros együttműködésben erőteljes lobbi tevékenységbe kezd annak érdekében, hogy decemberben a lehető legtöbb miniszter utasítsa el e GM kukorica termesztésének az engedélyezését.

“Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a 2012 óta hatályos új alaptörvényünk által is megfogalmazott célkitűzést, azaz hazánk mezőgazdaságának GMO-mentességét megőrizzük” – hangsúlyozza közleményében a szaktárca.

Magyarországon az alaptörvény az egészséghez való joggal kapcsolatban genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdaságról rendelkezik. A MON 810 termesztése emellett további hét uniós tagállamban sem megengedett, ahogy Magyarországon kívül további négy ország az Amflora termesztését is megtiltotta.