Az Országgyűlés hétfőn elfogadta azokat a törvénymódosításokat, amelyek értelmében könnyebben visszaszerezhetik a hagyatékot a második világháború után az államhoz került műkincsek eredeti tulajdonosainak örökösei.

A képviselők 249 igen szavazattal, 63 nem ellenében és 9 tartózkodás mellett döntöttek a közgyűjteményekben őrzött, vitatott tulajdonú kulturális javak visszaadásával összefüggő jogszabály-változtatásokról, amelyeket Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter kezdeményezett.

A parlament mostani döntésével létrehozott egy speciális, egyszerűsített nemperes eljárást, amellyel az öröklési bizonyítvánnyal vagy hagyatékátadó végzéssel sem rendelkezők úgy szerezhetik vissza örökségüket, hogy igazolják: öröklésük jogszerűségével szemben nem merül fel komoly kétség.

Balog Zoltán ezt a könnyítést javaslatában azzal indokolta, hogy a második világháború után a közgyűjteményekbe került műtárgyak egy részénél kétséges, jogszerűen kerültek-e az államhoz. A miniszter szerint a korábbi tulajdonosok örökösei eddig sokszor a közgyűjtemények “rosszul értelmezett szakmai hozzáállása” miatt nem perelhették vissza sikeresen családjuk korábbi tulajdonát.

A tulajdonhoz fűződő alapvető jogot alkotmányban kimondó jogállam azonban nem járhat el úgy, mint diktatórikus elődje – hangsúlyozta a tárcavezető. Indítványa alapján a jövőben az államnak kell minden kétséget kizáróan bizonyítania tulajdonjogának jogszerűségét. A törvénymódosítás értelmében ha az állam erre nem képes, akkor vissza kell adnia az érintett műkincset annak, aki “megfelelő módon valószínűsíti” saját tulajdonjogát.