Novemberi plenáris ülésének napirendjére tűzte a bolíviai igazságszolgáltatás helyzetének kérdését az Európai Parlament (EP), különös tekintettel a terrorizmussal vádolt Tóásó Előd és a horvát Mario Tadic ügyére – közölte csütörtökön Gál Kinga fideszes EP-képviselő.

A Tóásó-ügy jövő csütörtök délután kerül a képviselők elé, amikor az EP hagyományosan az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság megsértését érintő ügyekkel foglalkozik. Az Európai Parlament honlapjára egyelőre még nem került fel a rendszeresen az ülést megelőző hét csütörtökén jóváhagyott, ezt megerősítő úgynevezett végleges napirendtervezet.

Gál Kinga közleményében arra is kitér, hogy korábban többször fordult az Európai Bizottsághoz és az Európai Külügyi Szolgálathoz Tóásó Előd ügyében.

Tóásót 2009 óta tartják fogva Bolíviában miután bolíviai kommandósok 2009. április 16-án az akkor a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában rajtuk ütöttek és lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot, valamint a román és magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt letartóztatták.

A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni. A pernek összesen 39 vádlottja van. Ügyvédjeik szerint a bolíviai törvények értelmében már rég szabadon kellett volna engedni őket, mivel 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban. Tóásó a bíróságon úgy nyilatkozott, hogy sem Rózsa-Flores, sem Magyarosi nem állt ellen a kommandósoknak, mégis agyonlőtték őket, valamint, hogy Dwyert nem a szállodában lőtték le, a város repterén még életben volt, később gyilkolhatták meg.