Benyújtotta a parlament mentelmi bizottsága az Országgyűlésnek azt a javaslatát, amely minden, a szakbizottságnak nyilatkozni köteles tisztségviselőnél érvényesítené: ha elmulasztja a vagyonnyilatkozat-tételt, annak pótlásáig tisztségét nem gyakorolhatja, javadalmazásban nem részesülhet.

A törvényjavaslat azt célozza, hogy a szabályozás egységes legyen. Eddig ugyanis csak az országgyűlési képviselőkre vonatkozott az a szankció, hogy a vagyonnyilatkozat-tétel elmulasztása joggyakorlási tilalmat és a javadalmazásszüneteltetést von maga után. A képviselők mellett ugyanakkor az Országgyűlés mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottságához nyújtja be vagyonnyilatkozatát többek között az Állami Számvevőszél elnöke, a legfőbb ügyész, a jegybankelnök, a Médiatanács elnöke és tagja, valamint a versenyhivatal elnöke is.

Más elbírálás alá esik, ha az érintett tisztségviselők nem késedelembe esnek, hanem megtagadják, szándékosan mulasztják el a vagyonnyilatkozat benyújtását. Erre és arra, ha az érintett a nyilatkozatában lényeges adatot valótlanul közöl, összeférhetetlenségi, méltatlansági rendelkezések vonatkoznak.

A mentelmi bizottság – mint azt Rubovszky György (KDNP), a testület elnöke akkor elmondta -, keddi, zárt ülésén döntött a törvényjavaslat benyújtásáról.