Demszky Gábor úgy látja, hogy a Legfelsőbb Bíróság döntése alapján az állam mentesülne a magánjogi szerződések teljesítésének kötelezettsége alól.

A Fővárosi Közgyűlés várhatóan az Alkotmánybírósághoz fordul, mert a Legfelsőbb Bíróság metró-ügyben hozott döntése nyomán úgy látja: az Országgyűlés mulasztásos alkotmánysértésben van. A joggyakorlat ugyanis azt mutatja, hogy az állam által kötött szerződések nem kötik az államot kötelezettségvállalásra. A főpolgármester úgy vélte: a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati ítélete – minden jogszabályi hivatkozás nélkül – kettészakítja az államot egy közjogi és egy magánjogi személyre. A magánjogi állam szerződést köt, a közjogi állam pedig eldönti, hogy kell-e azt teljesíteni.

A főváros álláspontpontja szerint azzal, hogy az állam közhatalmi jogosítványai révén bármikor megszabadulhat magánjogi kötelmeitől, sérül az alkotmányban biztosított jogállamiság, versenyszabadság, valamint általános jogegyenlőség. Az állam ugyanis közhatalmi minőségében olyan jogszabályokat alkothat, amelyek az állam, mint magánjogi személy helyzetét lényegesen megkönnyítik. A Fővárosi Önkormányzat ezért indítványozza: az Alkotmánybíróság hívja fel az Országgyűlést, hogy jogalkotási kötelezettségének tegyen eleget. Demszky Gábor Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggeli rádiónyilatkozata alapján úgy látja: a kormány már megbánta, hogy három és fél évvel korábban felbontotta az állam fővárossal kötött metróépítési szerződését. Demszky Gábor ennek kapcsán ismertetett egy felmérést, amely szerint a budapestiek 55 százaléka úgy gondolja, hogy a kormány befolyásolta a metró-üggyel kapcsolatban az igazságszolgáltatást. A főpolgármester ennek alapján úgy vélte: a kormány elvesztette a budapestiek bizalmát a metró-ügyben, ezért váltott hangot Orbán Viktor.

A főpolgármester ugyanakkor kijelentette, hogy nyitottak a tárgyalásokra, de csak a főváros elfogadott hosszú távú közlekedési koncepciója alapján. Demszky Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a kormány nem lép vissza a metrószerződéstől, akkor a jövő év januárjától már járnának a szerelvények az új 4-es metró vonalán. A sajtótájékoztatón Demszky Gábor kitért arra is, hogy a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén tárgyalja majd a többi között a 4-es metró beruházásához kapcsolt dél-budai útfelújítási programot. Elmondta: 2002. márciusában-áprilisában kezdik meg és várhatóan novemberre be is fejezik az építkezéseket a XI. kerületi Bartók Béla úton. Közlése szerint a Móricz Zsigmond körtéren és a Bocskai út-Fehérvári úti csomópontban aluljáró épül, később ezek metróbejáratként is szolgálnak. Hozzátette: a teljes rekonstrukció mintegy 13 milliárd forintba kerül.