Ébresztő-Óra program - A gyermekjogok ismertségéért - November 20. a gyermekek jogainak világnapja

2013.11.20. Jogi Fórum / MTI

Új programokkal és eszközökkel támogatja a gyermekjogok ismeretének terjedését és a digitális zaklatás elleni küzdelmet az UNICEF Magyar Bizottság és a Telenor Magyarország - jelentette be a két szervezet szerdán, a gyermekek jogainak világnapján.

Az Ébresztő-Óra programot azzal a céllal hozták létre, hogy növelje a gyermekjogok ismertségét az iskolákban, és rávilágítson, a gyerekeknek a digitális világban is joguk van a biztonsághoz, a zaklatásmentes élethez. A vállalat támogatásának egy része az UNICEF nemzetközi alapjába kerül, amelyet a szervezet nemzetközi oktatási projektek megvalósítására fordít.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) által kifejlesztett HelpAPP okostelefon-alkalmazás megoldást nyújthat a zaklatás vagy bántalmazás áldozatául esett gyermekeknek. A HelpAPP ezentúl gyorsan letölthető a GooglePlay áruházban és a Windows Marketplace-en a Telenor kiemeltapplikáció-válogatásában, valamint a Telenor mobilweboldalán, a go-portálon.

Az UNICEF ajánlásával látja el és a jövőben szakmai partnerként támogatja a Telenor és a MediaSmart Hungary oktatási segédanyagát, a Digitális világot. A 9-12 éves gyermekek online médiaértését fejlesztő, 14 fejezetből álló oktatási anyaggal kapcsolatban a napokban pedagógusoknak szóló pályázat indult A digitális világ tanára címmel - közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég szerdán.

A gyermekjogok ismeretének fontosságára és a gyermekek szexuális kizsákmányolásának problémájára hívja fel a figyelmet az a három rövidfilm, amelyet a Telenor a gyermekjogok világnapjára készített.

Világszinten évente több mint 10 millió gyermek válik a gyermekprostitúció és pedofília áldozatává. Európában minden ötödik, Magyarországon minden tizedik gyermeket ér szexuális zaklatás.

A gyermekek jogainak világnapját annak emlékére tartják, hogy az ENSZ 1989-ben ezen a napon fogadott el egyezményt a gyermekek jogairól. A konvenciót Magyarország 1990. március 19-én írta alá.

  • kapcsolódó anyagok
GYERMEKJOGOK
ENSZ