Újságírók elleni bűntettek - Küzdelem a büntetlenség ellen - Az ENSZ nemzetközi nappá nyilvánította november 2-át

2013.11.26. Jogi Fórum / MTI

Az ENSZ Közgyűlése az újságírókkal szembeni bűntettek büntetlensége elleni küzdelem nemzetközi napjává nyilvánítja november 2-t, azt a napot, amikor Maliban meggyilkoltak két francia újságírót - jelentette be kedden Laurent Fabius külügyminiszter.

A francia diplomácia vezetője szerint a közgyűlés még a nap folyamán szavaz a francia kezdeményezésről.

"Franciaország kezdeményezésére az ENSZ Közgyűlés el fog fogadni - ez szimbolikus, de fontos - egy nemzetközi napot az újságírókkal szembeni bűntettek büntetlensége elleni küzdelem érdekében" - fogalmazott Fabius a France Culture közszolgálati rádiócsatorna és a Le Monde című napilapnak adott interjúban.

"Azt kértük és el is értük, hogy ez a nemzetközi nap november 2. legyen, Ghislaine Dupont és Claude Verlon meggyilkolásának a napja. Minden évben, mostantól lesz ez a nap, a meggyilkolt francia kollégáik emlékére és az újságírók szükséges védelmére" - tette hozzá.

A Radio France Internationale (RFI) francia rádióállomás két újságíróját november 2-án hurcolták el fegyveresek a Mali északi részén található Kidal város központjából. Az 57 éves Ghislaine Dupont és az 55 éves Claude Verlon szitává lőtt holttestét nem sokkal később a várostól 12 kilométerre találták meg a francia hadsereg helikopterei. Az emberrablás ötletéért feltételezhetően felelős embert, egy, az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQMI) nevű terrorszervezettel kapcsolatban álló tuareg kábítószer-kereskedőt azóta is keresik a hatóságok.

"A tájékozódás és a tájékoztatás jogának védelmében a leghatározottabb módon támogatni kell az újságírók szakmáját és nagyon szigorúnak kell lenni, amikor ilyen támadások, sőt bűntettek történnek" - hívta fel a figyelmet a francia külügyminiszter. Fabius szerint egy "csodálatos szakmáról" van szó, de "tragikus változattal" a haditudósítók számára. Az újságírói státusz évtizedeken át védettséget jelentett, "kicsit úgy, mint a Vöröskeresztnek dolgozni", mára azonban ez a státusz veszélyeztetheti a médiai munkatársait - jegyezte meg Fabius.

  • kapcsolódó anyagok
SAJTÓ
ENSZ