Tisztességes büntető eljárás az Európai Unióban - Kötelezően átültetendő jogi aktusok - Erősítené az eljárási jogokat a Bizottság

2013.11.28. Jogi Fórum / MTI

Annak érdekében, hogy az Európai Unió területén mindenki, akit büntetőeljárás alá vonnak, azonos, tisztességes eljárásban részesülhessen, az Európai Bizottság szerdán három új irányelvet javasolt, emellett két további ajánlást is tett a tagországok számára.

A kötelezően átültetendő jogi aktusok az ártatlanság vélelmét erősítenék, és garantálnák a jogot a tárgyaláson való személyes megjelenésre, különleges biztosítékokat nyújtanának a megvádolt vagy meggyanúsított gyermekeknek, és már az eljárás kezdeti szakaszában lehetőséget biztosítanának a jogi segítség igénybevételére.

A két ajánlás azt javasolja, hogy a sérülékeny, például szellemi vagy testi fogyatékkal élők sajátos szükségleteit is vegyék figyelembe, a másik pedig azokat a szempontokat egységesítené, amelyek alapján megállapítható, hogy joga van-e valakinek jogi segítséget kérni.

"Ha elfogadják őket, akkor ezek a javaslatok erősítik majd a kölcsönös bizalmat a tagországok igazságszolgáltatási rendszerei iránt, és garantálják az európai igazságügyi térség működésének zökkenőmentességét" - vélekedik közleményében a brüsszeli testület.

Az ártatlanság vélelmét úgy támogatná a bizottság, hogy a hatóságok semmilyen olyan döntést nem hozhatnak, semmilyen olyan nyilatkozatot nem tehetnek, amely a bűnösséget feltételezi, tehát a bizonyítás kényszerét egyértelműen a vádhatóság felelősségeként fektetné le, a hallgatáshoz való jogot pedig semmilyen esetben sem lehetne a bűnösség jeleként értelmezni.

A gyermekgyanúsítottak és -vádlottak számára kötelező lenne az eljárás minden szakaszában jogi képviselőt biztosítani, erről a jogukról nem is mondhatnának le, mert Brüsszel szerint félő, hogy ügyvéd híján nem tudnák megfelelően értelmezni tetteik jogi következményeit. Őket azonnal tájékoztatni kell a jogaikról, nem lehetne őket nyilvános meghallgatásra kényszeríteni, segítséget kérhetnének szüleiktől vagy más felnőttől, joguk lenne orvosi vizsgálathoz, és fogva tartás esetén nem lehetne őket felnőttekkel összezárni. Hasonló rendelkezéseket tartalmaz a fogyatékkal élők számára előterjesztett ajánlás: kötelező az ügyvéd, az orvosi vizsgálat, és lehetőséget kell biztosítani külső segítség igénybevételére.

Az ügyeknek már a korai szakaszában ügyvédhez való jogot biztosító javaslatot azzal indokolja az Európai Bizottság, hogy az eljárásnak ebben a szakaszában a gyanúsítottak különösen sebezhetőek, főleg ha előállították vagy előzetes letartóztatásba helyezték őket.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI BIZOTTSÁG