ÁSZ: Az Állami Számvevőszék hivatal, nem nyomozó hatóság - Rendkívüli vizsgálat lefolytatását indítványozó kezdeményezésekről

2013.11.28. Jogi Fórum / ÁSZ

Az Állami Számvevőszék egy hivatal, nem nyomozó hatóság, a közpénzügyi rendszert érintő ellenőrzéseit nyilvános terv alapján végzi; az előkészítés alatt álló 2014. első félévi ellenőrzési terve pedig érinti a NAV tevékenységét is, amelyet legutóbb 2012-re vonatkozóan vizsgáltak - közölte az ÁSZ szerdán a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál rendkívüli vizsgálat lefolytatását indítványozó kezdeményezésekkel kapcsolatban.

Az Állami Számvevőszék mint az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve, a demokratikus intézményrendszer független alapintézménye. Az ÁSZ egy hivatal, nem nyomozó hatóság, a közpénzügyi rendszert érintő ellenőrzéseit nyilvános ellenőrzési terv alapján végzi. Az ÁSZ nem olyan, mint a tűzoltóság, amely szirénázva kivonul tűz esetén, az ÁSZ ellenőrzi a tűzvédelmi szabályok meglétét és azok betartását, felhívja a figyelmet tűz veszélyeire, illetve egy tűzeset kapcsán utólag az okokat és a felelősöket állapítja meg.

Az Állami Számvevőszékről szóló 2011. évi LXVI. törvény (a továbbiakban ÁSZ törvény) 3. § (3) bekezdésének rendelkezései szerint törvényben meghatározott feladatkörében az Állami Számvevőszék köteles ellenőrzést lefolytatni az Országgyűlés döntése alapján, valamint ellenőrzést végezhet a Kormány felkérésére. Ezen túlmenően a megkereséseket, kezdeményezéseket minden esetben jelzésként kezeli a hivatal, az ellenőrzései tervezése során azokat a kockázat-kezelési rendszerébe beépíti, figyelembe veszi és hasznosítja. A jelenleg az előkészítés szakaszában lévő 2014. első félévi ellenőrzési terv tartalmazni fogja például a Magyarország 2013. évi központi költségvetése végrehajtásának (zárszámadás) ellenőrzését, ami érinti a Nemzeti- Adó és Vámhivatal tevékenységét is - hangsúlyozza az ÁSZ.

Az ÁSZ törvény 5. § (8) bekezdése szerint az Állami Számvevőszék ellenőrzi az állami adóhatóság és a helyi önkormányzatok adóztatási és egyéb bevételszerző tevékenységét, valamint a vámhatóság tevékenységét. A (9) bekezdés alapján az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek gyakoriságát törvény, törvényi szabályozás hiányában az Állami Számvevőszék elnöke határozza meg.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a feladatköréből adódóan évről-évre az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek látókörében van. A zárszámadás ellenőrzése keretében minden évben sor kerül az adóhatóság ellenőrzésére is. Legutóbb 2012-re vonatkozóan végezte el a Számvevőszék ezt az ellenőrzést. Az ÁSZ törvény 32. § (3) bekezdése értelmében minden jelentés, így a vonatkozó zárszámadási jelentések is nyilvánosak és megtalálhatóak az ÁSZ hivatalos honlapján.

  • kapcsolódó anyagok
NAV
ÁSZ - ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK