Megújuló európai jogi szaktanácsadói hálózat Magyarországon

2013.11.28. Jogi Fórum / Szegedi Ítélőtábla

A megújuló európai jogi szaktanácsadói hálózat három koordinátor-helyettesét nevezte ki Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Közülük két bíró munkássága Szegedhez kötődik.

A feladatot polgári-gazdasági ügyszakban dr. Simonné dr. Gombos Katalin, a Kúria bírája (korábban Szegedi Ítélőtábla tanácselnöke), büntető ügyszakban dr. Katona Tibor, a Szegedi Ítélőtábla bírája közigazgatási ügyszakban pedig dr. Kovács András, a Kúria bírája látja el. Megbízatásuk 2013. november 25-től 2016. november 24-ig tart.

Dr. Simonné dr. Gombos Katalin 1989-ben szerzett jogi diplomát a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. 1991-ben jogi szakvizsgát tett. 1999-ben Európa-jogi szakjogász minősítést szerzett. 1993. december 1-től 2003. április 30-ig bíró a Szegedi Városi Bíróságon. 2003. május 1-től 2012. december 31-ig bíró a Szegedi Ítélőtáblán. 2009. május 1-től európai jogi szaktanácsadó bíró. 2013. január 1-től 2013. augusztus 31-ig tanácselnök a Szegedi Ítélőtáblán. 2013. szeptember 1-től Kúriai bíró.

Dr. Katona Tibor 1984-ben diplomázott a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. 1986-ban tett jogi szakvizsgát. 2009. február 25-én Európa-jogi szakjogász minősítést szerzett. 1987. január 1-jétől bíró a Makói Városi Bíróságon. 1992. november 1-től bíró a Szegedi Városi Bíróságon. 1996. január 1-től bíró a Csongrád Megyei Bíróságon. 2003. május 1-től a Szegedi Ítélőtábla bírája. A koordinátori feladatokat dr. Czine Ágnes a Fővárosi Ítélőtábla büntető kollégiumának vezetője látja el.

Az Országos Bírósági Hivatal Elnöke, dr. Handó Tünde hivatalba lépése óta folyamatosan figyelemmel kísérte a bírósági szervezetben működő európai jogi szaktanácsadók tevékenységét. Több konzultációt követően alakult ki az elhatározás, hogy e szervezetet meg kell újítani, mert az Európa Tanács és az Európai Unió jogalkotása és jogalkalmazása új feladatok, kihívások elé állította a magyar bírói kart. Annak érdekében, hogy a nemzetek feletti és a nemzeti sajátosságokat reprezentáló joganyagot optimálisan alkalmazzuk, olyan jogegységet kell kialakítani, amely a tagállami polgári és bűnügyi együttműködésben egyaránt korszerű. Az Európai-jogi szaktanácsadók megújuló hálózata ehhez kíván hatékony segítséget nyújtani.

A 2003-ban adott európai-jogi képzés megfakult, az Európa Tanács és az Európai Unió is újabb megfeleléseket teljesít és igényel - többek között a tagállami bírói hatalomtól is.

A Hálózat megújulása jegyében új szervezet alakult. A vezetés a napokban meghallgatja az országszerte, pályázat alapján jelentkező európai jogi szaktanácsadó aspiránsokat, és azonnal megkezdi érdemi munkáját.

A hálózat leendő tagjai magasan kvalifikált szakemberek, zömmel európai jogi szakjogászok, az EU hivatalos nyelveit ismerik és azokon kommunikálnak, szaktanácsadói feladataikat ítélkező tevékenységük mellett látják el régiós, törvényszéki (közigazgatási-munkaügyi), illetve járásbírósági szinten.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
OBH - ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL
EURÓPAI JOGI SZAKTANÁCSADÓI HÁLÓZAT