A földtörvény részletszabályairól és az alkotmánybírók korhatárának eltörléséről is dönthet az Országgyűlés a jövő hét elején. A parlament az előző három héthez hasonlóan most is három napot ülésezik. A képviselők szerdán várhatóan a 2014-es büdzsé újra megnyitott részletes vitáját folytatják le.

A Ház ülése hétfőn 13 órakor, az MSZP-frakcióba érkező Kránitz László mandátumigazolásával kezdődik.

Az ellenzéki politikus a szocialista padsorokban Mandur Lászlót váltja, aki a közelmúltban a Közszolgálati Közalapítvány kurátora lett.

A megszokott interpellációs blokk után határozathozatalokkal folytatja munkáját a parlament.

Zárószavazásra lehet számítani az alaptörvény ötödik módosításával összefüggő törvényváltoztatási javaslat esetében. A kormány javaslatában eltörölné az alkotmánybírák 70 éves korhatárát, továbbá több ponton módosítaná a választási eljárási törvényt, egyebek mellett részletesen szabályozná a politikai reklámok közzétételét a kampányidőszakban.

Az Országgyűlés meghatározhatja továbbá a hamarosan hatályba lépő új földtörvény részletszabályait. Az erről szóló törvényjavaslatot előző hétfőn kezdte tárgyalni a Ház.

Az előzetes napirend alapján szavazás várható az államfő által legutóbb visszaküldött, a zsebszerződések elleni fellépés érdekében hozott törvénymódosításról. A házelnök immáron az egymást követő harmadik héten javasolja, hogy az Országgyűlés vegye napirendjére a reagálást Áder János köztársasági elnök politikai vétójára.

A képviselők jóváhagyhatják a vatikáni szerződés módosítását is, amelynek alapján a katolikus egyház felsőoktatási intézményei az államiakkal azonos elv és mérték szerint részesülnek pénzügyi támogatásból, emellett pályázati úton, illetve más központi előirányzatokból is kaphatnak forrásokat.

Kedden a kormány korábban tárgyalni kezdett hitelintézeti törvénymódosító javaslatcsomagjainak részletes vitája mellett két emléknap létrehozása is napirendre kerül. Kormánypárti képviselők május 6-át a jászkun önmegváltás, január 19-ét pedig a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjává tennék.

A jászkun önmegváltás emléknapjával annak állítanának emléket, hogy Mária Terézia 1745-ben aláírta a jászkunok 1702-ben elveszített kiváltságainak visszaadásáról szóló okmányt.

Szerdán az Országgyűlés újra megnyitja a jövő évi költségvetés részletes vitáját. A képviselők az előző héten elfogadott főösszegekre tekintettel ezúttal már csak a büdzsé egyes fejezetein belül hajthatnak végre átcsoportosításokat.