Megújuló a babakötvény, elektronikus nyilvántartás a szociális szolgáltatóknál - Jogszabályváltozások december 1-el

2013.12. 2. Jogi Fórum / MTI

Hétfőtől lehet megvásárolni az új babakötvényt. A kormány adómentességgel, extra kamattal és állami támogatással ösztönzi a Start-számla megnyitását és a babakötvény vásárlását.

A megújuló babakötvény 19 éves futamidejű állampapír, amelynek névértéke 1 forint, és bármekkora összegben vásárolható a Magyar Államkincstár 21 fix és 10 mozgó értékesítési pontján. Az új befektetés kizárólag Start-számlán vezethető.

A számla a sokszorosára gyarapíthatja a kisbabáknak születéskor járó 42 500 forintos életkezdési támogatást. Nemcsak a szülők, hanem a hozzátartozók is nyithatnak minden 18 éven aluli gyermek számára Start-számlát a Magyar Államkincstárnál vagy egyes járási hivatalokban, és vehetnek a biztos befektetést jelentő, kiemelten kedvező, infláció plusz 3 százalék kamatot fizető babakötvényből.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a szülőknek, hozzátartozóknak további befizetésekkel is megéri gyarapítaniuk a gyermek megtakarításait, hiszen a befizetett összeg 10 százalékát támogatásként az állam jóváírja, maximum évi 6000 forintig. Így abban az esetben, ha egy család havi 5000 forintot befizet, a gyermek 18 év múlva közel két és fél millió forintot is felvehet. További kedvezmény, hogy a Start-számlán, Babakötvényben így összegyűlt pénzt a gyermek 18. életévének betöltését követően adómentesen veheti fel.

Elektronikus nyilvántartás a szociális szolgáltatóknál

Elektronikus nyilvántartás készül a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatókról, a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatók hatósági nyilvántartásáról szóló törvény módosítása december 1-jén lép életbe.

A törvényjavaslat indoklása szerint a szolgáltatók, intézmények, hálózatok működési engedélyezése eddig papíralapú határozattal történt. December 1-jétől a papíralapú engedélyezést és az engedélyek regiszteres nyilvántartását egy új, elektronikus nyilvántartásba vételi rendszer váltja fel.

A 2013. december 1-jén működési engedéllyel rendelkező szociális szolgáltatókat, a működést engedélyező szerv 2014. június 30-ig hivatalból jegyzi be a szolgáltatói nyilvántartásba.

Kivételek az ivóvíz minősítése alól

December elseje után nem kell alkalmazni az ivóvíz minőségi követelményeit az 50 személynél kevesebbet ellátó, vagy pedig a napi 10 köbméternél kevesebb vizet szolgáltató, egyedi vízellátásból származó vízre, ha a szolgáltató nem kereskedő vagy közszolgáltató.

A változást rögzítő kormányrendelet arról is rendelkezik, hogy a vízműüzemeltetőnek az ivóvízbiztonsági tervet évenként - kötelezően - felül kell vizsgálnia. A tervben végrehajtott változásokat - különösen a kockázatértékelés, a beavatkozási értékek, a monitorozás gyakorisága terén - az illetékes népegészségügyi szervnek be kell jelenteni.

Az élelmiszeripari vállalkozások tulajdonában lévő - közvetlen lakossági ellátást nem biztosító, az ingatlan határain belül elhelyezkedő - és saját célt szolgáló vízművek esetében az élelmiszer előállításhoz felhasznált víz minőségét az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv ellenőrzi.

 

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
SZOCIÁLIS SZFÉRA