Január 1-jétől módosul a vámtörvény raktározásra, ideiglenes behozatalra, vámértékre és utasforgalomra vonatkozó szabályozása – mondta Kovacsics Iván, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) bevételi főigazgatója sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Hozzátette: új elem, hogy a vámraktározási tevékenység garanciáját 120 millió forintban maximálja a törvény, ám a vámszempontból megbízható ügyfeleknek elég ennek felét letenniük. Az ideiglenes behozatali eljárás engedélyét az árunyilatkozat elfogadásával egyidejűleg adja ki a vámhatóság a jövő év első napjától, ám ez esetben is kell biztosítani az egyedi árugaranciát. Jelentős könnyítést jelent az ügyfelek számára az a módosítás, hogy a visszavont vámszempontból való megbízhatósági minősítést január 1-jétől azonnal újra kérvényezheti a vállalkozó, nem kell megvárnia a jelenleg hatályos szabályozás szerinti egy év leteltét. Kovacsics Iván rámutatott: ennek azért van nagy jelentősége, mert a vámszempontból való minősítés feltétele az összes vámmal összefüggő tevékenységi engedélynek.

A bevételi főigazgató közölte: jövőre a használt gépjárművek behozatalakor az Eurotax katalógus árainál 50 százalékkal alacsonyabb számlát a vámhatóság nem fogadja el, és új vámértékvizsgálatot fog elrendelni. Az utasforgalom fogalma is módosul: a behozott áru saját használatához, vagy ajándékba adásához kötik a meghatározást. Változás az is, hogy az eddigi családonként évi egy használt gépjármű behozatalát személyenként egy autóra bővítik. A jogszabály ugyanakkor kimondja, hogy csak gépjárművezetői engedéllyel rendelkező családtag nevére lehet vámkezelni az importautót. Kovacsics Iván kiemelte: 2002. április 1-jétől módosul a külföldi utasok általános forgalmi adó (áfa) visszatérítési szabálya is. A jelenlegi előíráshoz képest új elem lesz, hogy az áfa-visszatérítésre a számlakibocsátó kereskedő lesz köteles a vásárlással egy időben.

Bencze József, a VPOP rendészeti főigazgatója szólt arról, hogy szerdán lépett hatályba a pénzmosás megakadályozásáról szóló törvény. Ennek a vámhatóság számára legfontosabb eleme, hogy az államhatárt átlépő személynek az egymillió forintot meghaladó összegű készpénzt, vagy valutát be kell jelentenie. Megemlítette, hogy a vámhatóság nyomozati jogköre egy év múlva, 2003. január 1-jétől kibővül a kábítószerrel kapcsolatos csempészet felderítésére is. Elmondta azt is, hogy a nemzetközi AETR-egyezmény – amely a közúti fuvarozók munka- és pihenőidejét szabályozza – ellenőrzését, a határnál a VPOP végzi. Az egyezmény megszegőitől megtagadhatják a be- vagy a kilépést.