Elfogadta a francia parlament alsóháza, a nemzetgyűlés szerdán a prostituáltak ügyfeleinek büntethetőségéről szóló törvényjavaslatot.

A közvéleményt és a képviselőket is jelentősen megosztó jogszabályt egy hétig tartó vita után 268 igen szavazattal 138 ellenében, 79 tartózkodás mellett fogadta el a parlament alsóháza.

A két kormánypárti szocialista és egy ellenzéki jobbközép képviselő által beterjesztett tervezet szerint első alkalommal 1500 euró (452 ezer forint), később kétszer ekkora pénzbírsággal sújthatók a prostituáltak kuncsaftjai.

A törvényjavaslattal Svédország példáját követi Franciaország. A skandináv országban 1999 óta büntetik a prostituáltak ügyfeleit, aminek következtében tíz év alatt felére szorult vissza az utcai prostitúció.

A francia jogszabály szociális programokat is bevezet azok számára, akik fel akarnak hagyni a prostitúcióval, a kormány ehhez 20 millió eurót (6 milliárd forintot) kíván letenni az asztalra.

Becslések szerint a franciaországi prostituáltak 70-80 százaléka nő. Ugyanekkora arányban vannak közöttük a balkáni országokból, Afrikából, Dél-Amerikából vagy Kínából szervezetten érkezett külföldiek. Nekik tartózkodási engedélyt biztosít a javaslat, amennyiben felhagynak a prostitúcióval.

Franciaországban a prostitúciót nem tiltja törvény, továbbra is legális marad a mintegy 18-20 ezer prostituált számára. Tíz évvel ezelőtt azonban Nicolas Sarkozy akkori belügyminiszter kezdeményezésére a jobboldali nemzetgyűlés elfogadott egy törvényt, amely kéthavi szabadságvesztést és 3750 euró bírság kiszabását teszi lehetővé a bájaikat az utcán árulók megbüntetésére. Ezt az intézkedést a prostituáltak kezdeményezésére eltörli a szöveg.

A képviselők véleménye a törvényjavaslatról egyébként párthovatartozástól függetlenül nagyon megoszlott. A szocialisták közül egyesek nem támogatták az ügyfelek büntethetőségét, mások pedig a prostituáltak és az őket támogató egyesületek álláspontjával értettek egyet, miszerint a kuncsaftok ellenőrzése illegalitásba fogja kényszeríteni a prostitúciót, s nagyobb lesz az erőszak veszélye. A kormánypárti képviselők többsége mindezek ellenére igennel szavazott.

A legnagyobb nézeteltérések a jobboldali képviselők között voltak, többségük tartózkodott a szavazástól, míg a radikális baloldal és a centristák vezetői a képviselőkre bízták, hogyan szavaznak. A Zöldek viszont azért nem támogatták a tervezetet, mert az nem tesz különbséget az olyan prostituáltak között, akik a kerítőhálózatok áldozatai és az olyanok között, akik “függetlenül” dolgoznak.

A szövegről még a felsőháznak, a szenátusnak is szavaznia kell. Erre 2014 júniusáig kerülhet sor.