A folyamatban lévő bírósági eljárások óvatos kommentálására inti az angol-walesi főügyész a közösségi média használóit, arra figyelmeztetve őket, hogy “nem megfelelő” nyilvános bejegyzések esetén a kommentálók is bíróság előtt találhatják magukat.

Dominic Grieve – aki főügyészi minőségében az angol-walesi jogi berendezkedés alapján elsősorban nem fővádlóként, hanem a brit kormány jogi főtanácsadójaként tevékenykedik – a BBC rádiónak nyilatkozva szerdán közölte, hogy saját honlapján és Twitter-bejegyzések formájában is ezentúl rendszeres útmutatást tesz közzé a közösségi portálok, elsősorban a Facebook és a Twitter használóinak a folyamatban lévő perek kommentálásáról.

Grieve szerint ez azért fontos, mert a bírósági eljárások méltányosságát és zavartalanságát biztosító törvények alapján – amelyeket eddig mindenekelőtt a sajtó és a média esetében alkalmaztak – a közösségi portálok használatának terjedésével bárki szembetalálhatja magát az igazságszolgáltatással óvatlan nyilvános kommentár esetén.

Az angol-walesi büntetőjog súlyos, minősített esetben kétévi szabadságvesztéssel sújtható bűncselekményként definiálja a “contempt of court” tényállását. Ez szó szerinti fordításban a bíróság megsértését jelenti, de vonatkozik bármely olyan magatartásra, amely az adott ügyben eljáró bíró megítélése szerint alkalmas a bíróság munkájának akadályozására.

Az utóbbi hónapokban még a brit parlamenti alsóház elnökének felesége, Sally Bercow, valamint Peaches Geldof, Bob Geldof rockzenész lánya is bajba került bírósági eljárásokkal kapcsolatos óvatlan Twitter-bejegyzések miatt.

Grieve szerdai nyilatkozatában felhívta a figyelmet arra, hogy bárki, aki folyamatban lévő bírósági eljárásról vagy az eljárás alá vont vádlottról a per menetét potenciálisan befolyásoló kommentárt tesz közzé nyilvános portálokon, maga is büntetőeljárásnak és akár börtönbüntetésnek teheti ki magát.

A főügyész hangsúlyozta: állásfoglalásával nem azt akarja megszabni, hogy a közösségi média használói mit tehetnek közzé, és mit nem, a cél e portálok használóinak segítése a bírósági eljárások tisztaságát biztosító törvények megsértésének elkerülésében.